• Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
          • Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.

            V sobotu 16.03.2024 žiakov 1. stupňa opäť vylákal Ľadový dóm v Tatrách na jarnú turistiku. Trasa viedla po červenej značke zo Starého Smokovca od dolnej stanice pozemnej lanovky až hore na Hrebienok. Cestu lesom sprevádzalo niekoľko krátkych zastávok, počas ktorých sme sa občerstvili a s chuťou pokračovali ďalej. Tento rok sa v Ľadovom dóme nachádzala stavba z Londýna – Westminsterské opátstvo ako pocta k 15. výročiu návštevy Kráľovnej Alžbety II. na Slovensku Obdivovali sme ľadové monumenty vyrobené z 225 ton ľadu a vyskúšali sme aj ľadový trón. Po výdatnom obede sme sa asfaltovou cestou vrátili späť do Starého Smokovca. Deň prežitý v prírode a spoločnosti dobrých kamarátov je vždy efektívne využitý deň. Tešíme sa na ďalšie spoločné výlety. Mgr. Pavol Minár, Mgr. Monika Molitorisová, Mgr. Martina Semanová, Mgr. Dáša Vargová

          • Oznam: Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka základnej školy udeľuje v stredu 20.marca 2024 žiakom 5. - 8. ročníka bežných tried riaditeľské voľno z dôvodu Testovania 9 2024.

            Títo žiaci (žiaci 5. - 8.ročníka) budú z obeda odhlásení automaticky.

            Pre žiakov I.stupňa a špeciálnych tried vyučovanie prebieha v obvyklom režime.

            Žiaci 9.ročníka, ktorí nemajú záujem o obed v stredu 20.3.2024, sa odhlasujú z obeda sami.

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 5. 2. 2024 sa v Centre voľného času vo Vranove nad Topľou uskutočnil 16. ročník dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovali siedmi žiaci 6. až 9. ročníka. Všetci naši žiaci boli úspešní riešitelia, t.j. získali viac ako 60 zo 100 bodov z didaktického testu. V silnej konkurencii dosiahli viacerí žiaci popredné umiestnenia. Napríklad žiačka 9. B triedy Dorota Hrešová získala 82 bodov a len pol bodu ju delilo od umiestnenia sa v prvej trojke.  Najlepší výsledok dosiahla žiačka 6. C triedy Nina Galíková, ktorá ovládla kategóriu F a s 84 bodmi získala prvé miesto. OZ Hanušáčik venoval žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy knihy s ich obľúbenou historickou tematikou. Nine aj všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme veľa chuti do objavovania našej minulosti.

            Mgr. František Šoganič

          • Mesiac knihy

          • Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo to vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec - mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

            Knižná výzva:

            Každý „školský“ deň od 11. 3. do 22. 3. 2024 sa budete môcť zapojiť do Knižnej výzvy a vyhrať knihu. Vašou úlohou bude pomenovať knižnú postavu na obrázku. Postavy sa budú meniť každý deň, takže aj vy sa zapojte každý deň, aby ste zvýšili svoju šancu na výhru. Dňa 25. 3. 2024 zo správnych odpovedí vyžrebujeme výhercu.

            Súťaž o naj... knihu:

            Žiaci môžu nosiť knihy od 11.3.2024 do 22.3.2024 do slovenčinárskeho kabinetu alebo vyučujúcim slovenského jazyka a literatúry.

            Knihy si označte menom a triedou.

            Súťažné kategórie: najmenšia, najväčšia, najhrubšia, najtenšia, najstaršia, najnovšia, najkrajšie ilustrovaná, najľahšia, najťažšia kniha.

            Dňa 25. 3. 2024 knihy vyhodnotíme a žiaci budú odmenení.

            Od 25.3.2024 do 27.3.2024 budú výherné knihy vystavené v priestoroch, kde sa bude konať Burza kníh na výstavke  NAJ... kníh.

            Burza kníh:

            Máte doma veľa kníh a neviete čo s nimi? Alebo máte na poličke prázdne miesto? Tieto problémy rýchlo vyrieši burza kníh, ktorá sa koná od 25. do 28. 3. 2024. Prineste svoje staré knihy do 22. 3. 2024 a potešte knihomoľov!

             

                                                                                                                                         S pozdravom slovenčinárky

          • ROVESNÍCKE VZDELÁVANIE K PROJEKTU ELEKTROODPADDOPAD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ROVESNÍCKE VZDELÁVANIE K PROJEKTU ELEKTROODPADDOPAD .

            Matej Kraviar, Alex Verčimák, Dorota Hrešová, Sabínka Dzurková a Sofia Tomková v rámci krúžku Zelená škola a projektu ElektroodpadDopad zúčastnili rovesníckeho vzdelávania na Základnej škole Pavlovce. Tam im žiaci porozprávali a vysvetlili čo je to elektroodpad a pripravili si mnoho zaujímavých aktivít, ktoré sa snažili vyriešiť. Týmto vzdelávaním vniesli do školy nové poznatky a vedomosti. Všetkým zúčastneným ďakujeme. Žaneta Kočárová 7.B

        • Kocúr Félix na návšteve Malého kaštieľa
          • Kocúr Félix na návšteve Malého kaštieľa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kocúr Félix na návšteve Malého kaštieľa.

            Dňa 22.02.2024 sa uskutočnila v priestoroch Šóšovského kaštieľa beseda s pani spisovateľkou Lenkou Šingovskou. Veľmi pútavým a náučnym spôsobom preniesla autorka kníh o kocúrovi Félixovi žiakov 1. a 2. ročníkov na začiatok 17. storočia. Vďaka Félixovi, ktorý sa prešmykol skoro všade, spoznávali žiaci život na stredovekom hrade a tiež aj časť histórie Slovenska. Za veľmi zaujímavú besedu ďakujeme pani spisovateľke Lenke Šingovskej a pani Ľubici Tomkovej, riaditeľke mestského kultúrneho strediska a knižnice v Malom kaštieli. Učitelia 1. a 2. ročníkov.

          • TESTOVANIE T9 2024

          •  

            Informovanie rodičov a žiakov: Testovanie T9 2024

            Dňa 20.3.2024 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka T9 2024. Deviataci budú testovaní z učiva matematiky a slovenského jazyka a literatúry podľa platnej legislatívy pre 2.stupeň ZŠ ISCED2.

            Test z matematiky sa bude písať v čase: 8.20 – 9.50 h (90 minút), test zo slovenského jazyka a literatúry v čase: 10.35 – 11.45 hod. (70 minút).

            Žiaci s upravenými podmienkami zaradení do I.skupiny budú písať test z matematiky v čase: 8.20 – 10.05 h (105 minút) a zo slovenského jazyka a literatúry v čase: 10.50 – 12.15 h (85 minút).

            Žiaci s upravenými podmienkami zaradení do II.skupiny budú písať test z matematiky v čase: 8.20 – 10.20 h (120 minút) a zo slovenského jazyka a literatúry v čase: 11.05 – 12.45 h (100 minút).

            Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, rysovacie pomôcky, kalkulačka.

            Nepovolené pomôcky:  zošity, učebnice, výpisky, študijné materiály, mobilné telefóny.

             

            Žiaci musia byť v škole 15 minút pred začiatkom administrácie testovania – teda o 7.45 hod! 

            Základné informácie k testovaniu a Špecifikácie testov T9 2024 sú zverejnené na webovom sídle https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9  v časti MERANIA/Testovanie 9.

          • Výsledky volieb za rodičov do Rady školy pri Základnej škole, Štúrova 341, Hanušovce nad Topľou

          • Dňa 19.02.2024 sa konali opakované voľby do rady školy za rodičov. Opakovaných volieb sa zúčastnilo 66  voličov. Za členov do rady školy za rodičov boli zvolení nasledovní kandidáti:

            1. Mgr. Jurková Slávka - 41 hlasov

            2. Mgr. Andrejová Zuzana, PhD. - 40 hlasov

            3. JUDr. Baran Mikuláš - 37 hlasov

            4. PhDr. Mikeľová Dominika - 34 hlasov

            Náhradníkom sa stal

            5. Butala Peter - 13 hlasov.

          • BESEDA S AUTOROM VALENTÍNOM ŠEFČÍKOM

          • Známy slovenský autor Valentín Šefčík prijal pozvanie na besedu a v utorok 6. 2. 2024 navštívil našu školu. Pán spisovateľ  žiakom predstavil, ako sám povedal,  „svojich päť dcér“, teda knihy, ktoré doteraz napísal. Písanie básní nazval svojím koníčkom, ktorému sa venuje popri práci učiteľa a riaditeľa ZŠ v dedinke Bertotovce neďaleko Prešova. Trieda IV. A sa stala miestom plným vtipných i zaľúbených básní a nechýbali ani zvedavé otázky žiakov. Mali sme jedinečnú príležitosť vypočuť si jeho úplne prvú báseň s názvom Horechobot III., ktorú nikdy neuverejnil. Obdivuhodná bola jeho interpretácia vlastných básní z kníh: Kniha na vydaj, Kamienky pri ceste, Basta fidliBola raz jedna láska a Zázraky. Žiakov presvedčil, že poézia je nielen zmysluplná a poučná, ale aj vtipná.  Okrem pekných slov si žiaci odniesli knihy s adresným venovaním od pána spisovateľa.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám umožnili sprostredkovať deťom tento neopakovateľný zážitok.

            D. Šoganičová

          • Školské kolo súťaže Mladý záchranár.

          • V piatok 9.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Mladý záchranár. Žiaci navštevujúci tento klub si mali možnosť overiť nadobudnuté vedomosti a zručnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci.

            Svoje zručnosti a vedomosti mali preukázať pri riešení 4 simulovaných situácií. V prvej úlohe mali správne priradiť čísla integrovaného záchranného systému k jednotlivým obrázkom, ďalej mali vybrať čísla, ktoré voláme, ak potrebujeme záchrannú zdravotnú službu, následne mali simulovať telefonát a postupovať podľa inštrukcií operátora.

            druhej úlohe mali žiaci uviesť figuranta do stabilizovanej polohy. Pri tejto úlohe sa hodnotil presný postup prevedenia v jednotlivých bodoch.

            Tretia úloha najnáročnejšia v obtiažnosti, preverila žiakov v tom  ako budú postupovať,    

            ak nájdu osobu v bezvedomí. Hodnotilo sa prvotné vyšetrenie, zhodnotenie situácie, či je prítomné vedomie, dýchanie, krvný obeh a správny postup pri privolaní záchrannej zdravotnej služby a vykonanie kvalitných kompresii hrudníka.

            štvrtej zároveň poslednej úlohe mali žiaci pomocou figuranta ukázať postup fixácie hornej končatiny trojrohou šatkou.

            Hodnotilo sa prevedenie, funkčnosť a estetická úprava samotnej fixácie.

            Umiestnenie žiakov: 1. miesto: Anna Demčáková 4.B

                                              2. miesto: Tamara Galíková 3.C

                                              3. miesto: Ela Galíková 3.C

            Na postup a samotné prevedenie všetkých úloh dozerala odborná porota.

             

                                                                                                        Anna Ondovová   ZP

          • Šaliansky Maťko (okresné kolo)

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo súťaže Šalianky Maťko .

            Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou organizovala vo štvrtok 30. januára 2024 okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí - Šaliansky Maťko J. C. Hronského.

            Do 29. ročníka okresného kola, ktorému predchádzali školské kolá, sa zapojilo 32 súťažiacich z 12 škôl vranovského okresu: ZŠ Sídlisko II., ZŠ Juh, ZŠ Bernolákova, CSŠ Vranov, ZŠ Tovarné, ZŠ s MŠ Sedliská, ZŠ Hanušovce nad Topľou, ZŠ Holčíkovce, ZŠ Ondavské Matiašovce, ZŠ Sečovská Polianka, ZŠ Bystré, ZŠ Zámutov. Tí boli rozdelení do troch kategórií podľa veku.

            Našu školu reprezentovali traja žiaci: Tamara Galíková (2.C), Benjamín Kolesár (5.C) a Laura Baranová (6.C).

            Laura BaranováTamarka Galíková sa umiestnili na nádhernom 1.mieste! Víťazkám srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v krajskom kole.

             

            Mgr. Kvetoslava Kolesárová

          • Voľby členov rady za rodičov do Rady školy

          • Dňa 12.02.2024 sa konali voľby do Rady školy pri ZŠ Hanušovce nad Topľou. Nakoľko volebná účasť rodičov nedosiahla nadpolovičnú väčšinu, budú sa konať voľby členov za rodičov žiakov do Rady školy opakovane, a to v pondelok 19.02.2024.

            Za nepedagogických zamestnancov bola do rady školy zvolená Jana Homová.

            Za pedagogických zamestnancov boli zvolené do rady školy Mgr. Monika Molitorisová a Mgr. Anna Makáňová.

          • Rodičovské združenia: 12.02.2024

          • V pondelok 12.02.2024 sa uskutočnia rodičovské združenia nasledovne:
            1.-8.ročník: od 14.00 hod.
            9.ročník: od 16.00 hod.

            (Časy triednych aktívov však sledujte podľa pokynov triednych učiteľov, môžu sa od týchto mierne líšiť; niektorí triedni učitelia vzhľadom na nepriaznivý zdravotný stav budú mať rodičovské združenie v náhradnom termíne)

            Výbor RZ: 16.30 hod.
            Spoločné rodičovské pre 9.ročník: 17.00 h - školská jedáleň

            V čase 14.30 - 17.00 h sa budú zároveň konať voľby zástupcov rodičov do rady školy, preto vás žiadame nielen o účasť na triednych aktívoch, ale aj na voľbách do rady školy.

          • Oznámenie o voľbách do Rady školy pri Základnej škole Štúrova 341, Hanušovce nad Topľou

          • V zmysle zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v súlade § 1 ods. 2 Vyhlášky MŠ SR z 15. 04. 2004 č. 291/2004 Z. z. z dôvodu blížiaceho sa skončenia volebného obdobia rady školy pri Základnej škole Štúrova 341, Hanušovce nad Topľou dňom 10. 3. 2024, riaditeľka školy vyhlasuje voľby do rady školy pre nové funkčné obdobie.

            V súlade s § 25 ods. 4 zákona 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov zriaďovateľ Mesto Hanušovce nad Topľou, v zastúpení PhDr. Štefanom Strakom, primátor mesta, určil počet členov Rady školy pri Základnej škole Hanušovce nad Topľou nasledovne:

            a) dvaja zástupcovia pedagogických zamestnancov zvolení vo voľbách pedagogickými zamestnancami školy alebo školského zariadenia,

            b) jeden zástupca nepedagogických zamestnancov zvolený vo voľbách nepedagogickými zamestnancami školy alebo školského zariadenia,

            c) štyria zástupcovia rodičov zvolení vo voľbách rodičmi školy alebo školského zariadenia,

            d) štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.

             

            Voľby zástupcov jednotlivých skupín do Rady školy

            stanovujem nasledovne:

             

            1. Voľby členov rady školy za pedagogických zamestnancov sa uskutočnia dňa 12.02.2024 o 13.30 hod v zborovni ZŠ.
            2. Voľby členov rady školy za nepedagogických zamestnancov sa uskutočnia dňa 12. 02. 2024 o 9.00 hod. v zborovni ZŠ
            3. Voľby členov rady školy za rodičov žiakov školy sa uskutočnia dňa 12. 02. 2024 v čase 14.30 hod. – 17.00 hod. v zborovni ZŠ.

             

            Voľby môžu prebehnúť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak nie je prítomná nadpolovičná väčšina, voľby nemôžu pokračovať a musia sa zopakovať. Riaditeľ opätovne zvolá obvyklým spôsobom príslušnú skupinu voličov. V prípade opakovanej voľby sa už nadpolovičná väčšina voličov nevyžaduje.

            Pri voľbe zástupcu rodičov môžu rodičia uplatniť len jeden hlas aj v prípade, že školu navštevujú ich viaceré deti.

            !!! Za každého žiaka školy hlasuje iba jeden rodič, resp. zákonný zástupca. V prípade viacerých súrodencov v škole, rodič hlasuje iba raz. Za rodičov sa volia štyria zástupcovia zakrúžkovaním poradového čísla pred menom kandidáta na volebnom lístku.

            Návrhy na kandidátov do rady školy za rodičov žiakov školy je možné podávať elektronicky na adrese riaditel@zshanusovce.sk, písomne alebo osobne doručiť do kancelárie riaditeľky školy najneskôr v termíne do 08. 02. 2024 do 14.00 hod. Každý kandidát musí podpísať písomný súhlas so svojou kandidatúrou, a to najneskôr 08.02.2024 do 14.00 hod. Písomný súhlas s kandidatúrou do rady školy na stiahnutie tu: SuhlasSKandidaturou_Rodic.pdf.

            V prípade, že počet odovzdaných hlasov pri niektorej voľbe dňa 12.02.2024 nedosiahne nadpolovičnú väčšinu oprávnených voličov, bude sa konať druhé kole volieb. Opakované voľby sa budú konať 19.02.2024 v čase 7.00 hod – 16.30 hod. v zborovni ZŠ.

            Zloženie volebnej komisie, ktorá bude dohliadať na priebeh volieb, bude oznámený najneskôr v piatok 09.02.2024. O účasť vo volebnej komisii je možné požiadať na sekretariáte školy najneskôr do 09.02.2024 do 14.00 hod.

                                                                                          RNDr. Natália Verčimáková, riaditeľka školy

          • Riaditeľské voľno...

          • Riaditeľka základnej školy udeľuje žiakom školy 02.02.2024 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Vyučovanie pokračuje v pondelok 05.02.2024.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dmytrij Šuško z triedy IX.C sa umiestnil na 3. mieste v okresnom kole olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo 18.1.2024 v Humennom. Gratulujeme k úspechu!

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko.

            Dňa 24. 1. 2024 sme si v školskej knižnici mohli vypočuť 11 napínavých slovenských povestí v podaní našich žiačok a žiakov 3. až 6. ročníka. V školskom kole súťaže Šaliansky Maťko sa na treťom mieste v 1. kategórii (2. – 3 . ročník) umiestnili dvaja žiaci: Timotej Socha a Ela Galíková z III.C a v 2. kategórii (4.- 5. ročník) to bola Barborka Muchová zo IV.A. Druhé miesto si v 3. kategórii (6. – 7. ročník) zaslúžila Viktória Kováčová zo VI.B. V 1. kategórii ako druhá uspela Petra Hermanovská z III.C a v 2. kategórii to bola Petronela Bangová z V.C. V okresnom kole nás budú reprezentovať recitátori Tamarka Galíková (1. kategória), Benjamín Kolesár (2. kategória) a Laura Baranová (3. kategória). Všetkým súťažiacim blahoželáme a tešíme sa z ich krásnych úspechov! Vrelá vďaka patrí aj ich vyučujúcim a rodičom, ktorí im fandili a do tejto súťaže ich aj pripravili. Mgr. Pantlikášová a Mgr. Molitorisová