• VÍTAME JESEŇ

          •              alebo aj Deň otvorených dverí pre predškolákov z MŠ

                 V priebehu troch dní 17.10., 18.10. a 20.10.2023 v dopoludňajších hodinách k nám do školy zavítali predškoláci materskej školy z tried VČIELKY, SOVIČKY a LIENKY. V tomto poradí ich v uvedené dni postupne privítali aj naši  tretiaci z A, B, C - triedy, ktorí sa s nimi pri stretnutí v tomto farebnom ročnom období radi podelili o jesenné básničky, pesničky, ba aj o svoje školské lavice. Neskôr ich tretiaci sprevádzali aj do prváckych tried pozdraviť svojich minuloročných kamarátov. Prváci im veľmi radi ukázali ako už vedia písať prvé číslice a písmenká, prečítať prvú slabiku, slovo či vetu, ale aj ako správne sedieť v lavici pri práci. Mohli tiež vidieť ako vytvoriť lepením z malých kúskov šibalského šarkana, pozorovať v školskom jazierku či sa na hladinu vynorí smelá rybka alebo ako si žijú rybičky v dvoch školských akváriách a ako sa o nich treba starať.  Dokonca predškoláci v sprievode kamarátov tretiakov a ich učiteliek spoznávali aj iné priestory, napríklad školské dielne, školskú jedáleň, zavítali do malej a veľkej telocvične, iným sa navyše podarilo nakuknúť aj k pani sekretárke, do kancelárie zástupkyne a priestorov zborovne. Na záver si deti vymenili darčeky. Predškoláci svojim kamarátom tretiakom vyrobili jesenný pozdrav alebo rozdávali cukríček a oni na oplátku si zo školy odniesli okrem množstva zážitkov jesenný list so sladkou maškrtou, ale aj dobrý pocit, že o chvíľu budú „veľkí“ školáci.

                Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší.

                                                                                          Mgr. A. Rišková, koordin. spolupr. ZŠ s MŠ
             

             

          • Odborný seminár ČÍTAČKA S PÍSAČKOU 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odborný seminár ČÍTAČKA S PÍSAČKOU 2023.

                 Hornozemlínska knižnica Vranov nad Topľou  realizovala už 15. ročník projektu Čítačka s písačkou, ktorý  z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

                 Dňa 19. októbra 2023 sa konal Odborný seminár spojený so slávnostným vyhodnotením regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Čítačka s písačkou. Hlavnou hodnotiteľkou literárnych prác bola spisovateľka Alžbeta Verešpejová, výtvarné práce posúdil ilustrátor Miroslav Regitko, ktorý neskôr realizoval tvorivú dielňu s talentovanými žiakmi a interpretáciu hodnotila Alžbeta Madejová.

                 Do tohto ročníka sa svojimi prácami zapojilo 227 žiakov, z toho bolo prijatých 69 literárnych a 158 výtvarných prác. Spolu sa zapojilo 12 škôl z vranovského regiónu (Cirkevná spojená škola, ZŠ Bernolákova, ZŠ Sídlisko II, ZŠ Lúčna, ZŠ Juh  , SŠI, ZŠ Kukučínova, ZŠ Májové námestie Prešov, ZŠ Čaklov,  ZŠ Hanušovce, ZŠ Lomnická, ZŠ Bystré).

                 ZŠ Hanušovce n/T  úspešne reprezentoval žiak Samuel Orečný z III. C, ktorý v literárnej tvorbe  v I. kategórii získal 3. miesto za prózu  (Ne)obyčajný deň. Za tento pekný úspech Samkovi Orečnému blahoželáme a prajeme mu úspechy v jeho ďalšej tvorbe.

                                                                                                                              Mgr. A. Rišková

          • Žiacka šachová liga Vranova

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žiacka šachová liga Vranova.

            V piatok 20. 10. 2023 sa v popoludňajších hodinách vo Vranove nad Topľou realizovalo prvé kolo žiackej šachovej ligy Vranova. V konkurencii 24 šachistov sa najlepšie umiestnil žiak 8. B triedy Simeon Dan Saraka, ktorý vyhral 6 zo 7 zápasov a získal konečné druhé miesto. Žiak 9. A triedy Lukáš Štofan obsadil piate miesto a žiak 8. B triedy Vladimír Hudák obsadil pekné šieste miesto. Všetkým našim šachistom gratulujeme a držíme im palce do ďalších kôl. 

            Mgr. František Šoganič

        • Najkrajšia fotografia Slovenskej prírody 2023-hlasujte!
          • Najkrajšia fotografia Slovenskej prírody 2023-hlasujte!

          •        V rámci projektu ,,200 ton z lesa von - a milovníkov Slovenskej prírody" sa začalo hlasovanie o "Najkrajšiu fotografiu Slovenskej prírody 2023"

                  Z prihlásených 121, organizátori vybrali finálových 30 fotiek a práve 3 FOTOGRAFIE NAŠICH ŽIAKOV sa uchádzajú o Váš hlas. Každá má niečo do seba a rozpráva inou rečou:

            - č. 15- Keď krása dnešného dňa zatieni dni minulé

            - č. 25- Mňam (skromné, ale chutné veno)

            - č. 28- Zaplavený lom pri Skrabskom

            Už prvý deň hlasovania sa rozpútala bitka lajkov, do ktorej Vás so širokým úsmevom pozývame. Hodnotiť môžete do budúceho utorka 24.10.2023. Ak máte chuť a záujem, dajte hlas formou lajku záberu, ktorý Vás osloví, nadchne a poteší. :-) a to na FB stránke 200 ton z lesa von. Ďakujeme.

            https://www.facebook.com/profile.php?id=100066542056733

          • Dušičková výzva: Viac lásky, menej plastu

          •  o pár týždňov sa dá Slovensko do pohybu. Ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme nosiť na cintoríny vence a zapaľovať kahance. Pripomenieme si tak ich pamiatku, s ktorou však prinášame na hroby každý rok aj čoraz viac budúceho plastového odpadu. Máme pre vás výzvu, ktorou prispejete k zelenším Dušičkám:

            • Nazbierajte prírodný materiál a vytvorte veniec, prípadne inú jesennú dekoráciu s použitím výlučne prírodných, biologicky rozložiteľných materiálov len s pomocou jutového špagátu, bez polystyrénového základu a bez taviacej pištole. Zvyšok nechávame na vašej tvorivosti a fantázii. Ako inšpirácia vám poslúži videonávod: https://fb.watch/fPAZg_MryZ/
            • Vytvorené dekorácie prinesú triedni učitelia do zborovne najneskôr v pondelok 23.októbra 2023 do 14:00 hod.

                            Všetky prinesené dekorácie budú zaradené do súťaže a odmenené cenami :)

             

            členovia kolégia Zelenej školy

        • 200 ton z lesa von
          • 200 ton z lesa von

          • Tretí ročník projektu "200 ton z lesa von" pomaly prechádza do záverečnej fázy. Všetkých našich žiakov preto povzbudzujeme do jesenných aktivít, počas ktorých, ako pevne veríme, sa ešte nejaká tá tona odpadu z lesa stratí. Do 15. októbra 2023 ešte môžete posielať fotografie do súťaže „Najkrajšia fotografia prírody 2023“  z vašich výletov do prírody. O aktivitách, ktoré môžeme robiť až do konca kalendárneho roka, napísali organizátori takto (https://www.facebook.com/search/top?q=200%20ton%20z%20lesa%20von):

            V projekte Príjemné s užitočným!

            Horúce septembrové dni využili žiaci a pedagógovia 2. stupňa ZŠ Hanušovce nad Topľou nielen na realizáciu účelového cvičenia, ale v snahe udržať našu planétu čistejšiu vyčistili aj prírodu v blízkosti svojej obce. V Slanských vrchoch preukázali trpezlivosť, vytrvalosť a v dobrej nálade s úsmevom na perách vyzbierali 45 kg odpadu aby pritom našli aj niekoľko druhov chutných húb, či obdivovali milé zvieratká. Za pekné spojenie príjemného s užitočným a čistenie s úsmevom posielame do Hanušoviec veľké poďakovanie a palec hore!

          • Rodičovské združenie

          • Vedenie základnej školy oznamuje rodičom, že dňa 2.októbra 2023 sa uskutoční rodičovské združenie.

            Program:

               15.30 h - Spoločné rodičovské združenie v školskej jedálni

               16.00 h - Triedne rodičovské združenie

               17.00 h - Výbor RZ

            Tešíme sa na vašu účasť

        • Ponožkový október
          • Ponožkový október

          • Mesiac október nám už ,,klope na dvere" a my sme sa rozhodli zapojiť tento rok do ,,Ponožkovej výzvy". Zmyslom tejto aktivity je pred zimným obdobím vyzbierať ponožky pre ľudí v núdzi, hlavne pre tých, ktorí žijú na ulici. Tak neváhajte, žiaci, rodičia a priatelia školy, podporte nás v myšlienke pomôcť iným aspoň takýmto spôsobom. Zberné miesto: ZŠ Hanušovce nad Topľou. Prosíme vás, ponožky iba NOVÉ A NEPOUŽITÉ! Všetkým Vám vopred ĎAKUJEME. Bližšie info tu : https://www.facebook.com/ponozkovyoktober

          • Verejná zbierka BIELA PASTELKA 2023

          • 22. septembra aj v našej škole konala verejná zbierka BIELA PASTELKA 2023 usporiadaná Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Jej cieľom je podporiť ťažko zrakovo postihnutých občanov. Výnos z tejto zbierky bude použitý na území Slovenskej republiky na poskytovanie sociálneho poradenstva a vykonávanie sociálnej rehabilitácie, na podporu aktivizácie občanov so zrakovým postihnutím a rozvoj spolkovej činnosti, na financovanie aktivít na zvyšovanie kvality života a na podporu programov pre nevidiacich a ťažko zrakovo postihnutých. Počas prestávok navštívili každú triedu traja dobrovoľníci z IX.A triedy v tričkách s logom zbierky a pokladničkou. Podarilo sa im vyzbierať 130 €, ktoré sme zaslali tejto organizácii. Ďakujeme za pomoc pri realizácii zbierky a všetkým, ktorí do nej prispeli.

            "AJ VĎAKA VÁM DOKÁŽE MALÁ PASTELKA VEĽKÉ VECI!"                                 /ED/

          • Prehľad záujmovej činnosti v školskom roku 2023-2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci, ponúkame Vám efektívne využitie voľného času v popoludňajších hodinách formou záujmovej/ krúžkovej  činnosti pod vedením pedagogických a odborných zamestnancov našej školy.

            Prehľad záujmovej činnosti:

            Novinkou je Klub mladých  záchranárov  pod vedením zdravotného pracovníka.

            V prípade záujmu o ktorýkoľvek krúžok prosím nahláste sa osobne u vedúcich záujmovej / krúžkovej činnosti.

          • Ponuka v novom šk. roku 2023/2024

          • Buď hrdinom, zachraňuj životy!

            Dávame do pozornosti žiakom a rodičom našej školy možnosť prípravy tréningov poskytovania prvej pomoci a osvojenia si ošetrovateľských techník pod vedením zdravotníckeho pracovníka Anny Ondovovej.

            Žiaci budú mať možnosť porovnať si svoje vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci prostredníctvom územných súťaží družstiev mladých zdravotníkov.

            V prípade záujmu kontaktujte ZP- Anna Ondovová

          • Stravovanie v školskej jedálni...

          • Stravovanie žiakov v školskej jedálni je možné od 5.septembra 2023.

            V prípade záujmu o stravovanie musí mať každé dieťa vopred zaplatený depozit na stravu.

            Dieťa má nárok na dotovanú stravu len v prípade, ak je fyzicky prítomné v škole.

            Rodič/Zákonný zástupca je povinný dieťa z obeda vyhlásiť v prípade, že sa vyučovania nezúčastní. Ak svoje dieťa včas nevyhlási (deň vopred cez edupage do 14.00 h; najneskôr do 7.00 h ráno telefonicky u vedúcej školskej jedálne), taký obed mu bude vyúčtovaný v plnej výške podľa kategórie dieťaťa z depozitu.

            V prípade minutia depozitu je zákonný zástupca povinný opäť depozit uhradiť.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            oznamujeme vám, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa bude konať dňa 4. 9. 2023 o 8.00 hod. na školskom dvore pred budovou základnej školy.

            Program:

            1. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
            2. Rozdelenie žiakov do 1. a 2. ročníka pred druhým vchodom (D), do 5. ročníka pred prvým vchodom (A)
            3. Triednická hodina

            Ukončenie vyučovania 4. 9. 2023 o 9.30 hod.

            V prípade nepriaznivého počasia odchádzajú žiaci priamo do tried.

            Milí rodičia, nezabudnite svojim deťom pred odchodom z domu pribaliť prezúvky, dobrú náladu a chuť do učenia, nech ich sprevádza počas celého školského roka.

          • OZNAM: Doplňujúce prijímacie skúšky do športovej triedy 5.ročníka

          • Dňa 30.8.2023 o 9.00 hod. sa vo veľkej telocvični uskutočnia doplňujúce prijímacie skúšky pre žiakov 4.ročníka do športovej triedy.

            Na prijímacie skúšky je potrebné doniesť: žiadosť o prijatie žiaka do športovej triedy, potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti, poprípade potvrdenie športového klubu.

            Takisto je potrebný športová obuv a oblečenie.

            TEŠÍME SA NA VÁS, ŠTVRTÁCI

          • Oznam pre rodičov žiakov v HN

          • Oznamujeme týmto rodičom, že najneskôr do 8. augusta 2023 je potrebné priniesť do školy potvrdenie z úradu práce, že poberáte dávky v hmotnej núdzi. Toto potvrdenie je potrebné doložiť k žiadosti o dotáciu na školské potreby pre žiakov v hmotnej núdzi. Ak potvrdenie nebude do tohto dátumu doručené, žiak nedostane školské potreby na 1. polrok školského roka 2023/2024. 

          • Oznam...

          • Oznamujeme širokej verejnosti, že z dôvodu čerpania dovoleniek, budú telocvične a športoviská do 4.augusta zatvorené. Za pochopenie ďakujeme