• Na východe sme opäť prví

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Na východe sme opäť prví.

            Na Fakultu výrobných technológií v Prešove si 27.10.2023 prišli zmerať sily žiaci a žiačky východoslovenskej oblasti v pretláčaní pravou rukou v súťaži pod názvom Silná ruka škôl. V tomto školskom roku sa súťaž konala z organizačných dôvodov v skoršom termíne, pretože sa majstrovstvá Európy 2024 budú konať v Bratislave. Spolu sa uvedenej súťaže zúčastnili žiaci z 32 základných a stredných škôl. Naša škola sa po výborných výkonoch našich žiakov umiestnila v súťaži všetkých zúčastnených škôl opäť na 1. mieste. Školu reprezentovali: Peter Horvát, Alex Verčimák, Ivan Suško, Angela Pankuchová, Sabine Jasmine Dreveňáková, Chartotte Orečná, Slavomír David, Samuel Puľo, Ján Jurko, Žaneta Kočárová, Lilly Jana Porubská, Nikola Jurkaninová, Michaela Tkáčová, Adela Foľtová, Petronela Sabová, Ján Pankuch, Patrik Durkoš, Alex Holoďák a René Višňanský. Oliver Klučár sa do školských súťaží podľa pravidiel ako pretekár zapojiť nemôže, pretože už reprezentoval v uvedenom športe Slovensko.

            Žiaci získali v individuálnych kategóriách spolu až 8 medailí. Kategóriu chlapcov do 12 rokov ovládli naši chlapci: Peter Horvát 1. miesto, Alex Verčimák 2. miesto a Ivan Suško 3. miesto. Petronela Sabová obsadila 2. miesto v kategórii dievčat do 15 rokov do 50 kg. Kategóriu chlapcov do 15 rokov nad 60 kg vyhral René VišňanskýJán Pankuch skončil v rovnakej kategórii na 2. mieste V kategórii dievčat do 15 rokov nad 50 kg si 1. miesto vybojovala Žaneta Kočárová3. miesto obsadila Lilly Jana Porubská. Aj ďalší žiaci našej školy sa umiestňovali na popredných miestach, ale žiaľ natrafili v bojoch o možnosť získať medailu na svojich spolužiakov zo školy, ktorí ich vyradili.

            Výkonmi na súťaži zaujali najmä Peter Horvát, René Višňanský a Žaneta Kočárová. Peter Horvát bol jeden z najnižších účastníkov, ale porážal svojich ťažších a oveľa vyšších súperov rýchlosťou a silou. René Višňanský mal vo svojej kategórii cez 20 súperov, nad ktorými v rýchlosti, sile a technike jasne dominoval. Žaneta Kočárová ukázala svoj potenciál, keď ako siedmačka porážala s ľahkosťou deviatačky a stredoškoláčku.

            O necelý mesiac budú niektorí žiaci školu reprezentovať na celoslovenskom finále, ktoré sa tento rok bude konať v Košiciach.

            Všetkým menovaným žiakom a žiačkam ďakujeme za vynaložené úsilie a vzornú reprezentáciu školy. Medailistom blahoželáme k úspechom!                                                                             

            Mgr. Martin Štofan

          • Bardejov a Bardejovské Kúpele

          • Žiaci z krúžkov Všetkovedko a Krúžok voľnočasových aktivít strávili sobotu 7.10.2023  pobytom v prírode. Prešli náučný chodník v Bardejovských kúpeľoch. Na jednom mieste  našli zdravie, pohyb, prírodu i oddych. Kyslíková dráha má štrnásť stanovíšť, na ktorých sú pripravené relaxačné a pohybové cvičenia. V lesoch, kde sa kedysi prechádzala aj slávna Sissi si zacvičili aj naši žiaci. Kyslíková dráha spája príjemnú prechádzku s cvičením, ktoré je rehabilitujúce a posilňujúce. Cviky sa striedajú, zamerané sú na rôzne časti tela, majú rozličnú náročnosť. Kto tam ešte nebol, tak tomu toto miesto odporúčame navštíviť.

            Cesto späť sme navštívili aj mesto Bardejov, ktoré je zapísané do Svetového dedičstva UNESCO. Sladkou bodkou bola zaslúžená zmrzlina. Už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Bardejov a Bardejovské Kúpele.

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Školské kolo, kategória C.

            Dvanásť súťažiacich sa zapojilo v utorok 17. 10. 2023 do školského kola Olympiády zo SJL. Ich znalosti boli preverované v troch oblastiach. Online test sa skladal z 25 otázok a časový limit na jeho zvládnutie bol 30 minút. V druhej písomnej časti žiaci transformovali pripravený text na krátku novinovú správu, dôraz sa kládol na dodržanie témy, žánru, ale tiež na pravopis a gramatiku. V záverečnej ústnej časti súťaže museli súťažiaci zaujať komisiu rečníckym prejavom pri príležitosti otvorenia školskej výstavy na tému: Október – mesiac úcty k starším.

             

            V náročných úlohách najlepšie obstála a prvé miesto obsadila Martina Korčáková (VIII. A), na druhom mieste sa umiestnila Terézia Anna Semanová (VIII. A). O tretie miesto sa delia Dorota Hrešová (IX. B) a Lukáš Štofan (IX. A). Víťazom blahoželáme.

            Okresné kolo Olympiády zo SJL sa koná 15. 11. 2023 vo Vranove nad Topľou v CVČ. Našu školu bude reprezentovať Martina Korčáková.

             

            Ďakujeme za účasť všetkým súťažiacim a tiež súťažnej komisii v zložení Mgr. Jarmila Pantlikášová, Mgr. Kvetoslava Kolesárová a Mgr. Denisa Šoganičová.                                    

                                                                                                           Mgr. D. Šoganičová   

          • VÍTAME JESEŇ

          •              alebo aj Deň otvorených dverí pre predškolákov z MŠ

                 V priebehu troch dní 17.10., 18.10. a 20.10.2023 v dopoludňajších hodinách k nám do školy zavítali predškoláci materskej školy z tried VČIELKY, SOVIČKY a LIENKY. V tomto poradí ich v uvedené dni postupne privítali aj naši  tretiaci z A, B, C - triedy, ktorí sa s nimi pri stretnutí v tomto farebnom ročnom období radi podelili o jesenné básničky, pesničky, ba aj o svoje školské lavice. Neskôr ich tretiaci sprevádzali aj do prváckych tried pozdraviť svojich minuloročných kamarátov. Prváci im veľmi radi ukázali ako už vedia písať prvé číslice a písmenká, prečítať prvú slabiku, slovo či vetu, ale aj ako správne sedieť v lavici pri práci. Mohli tiež vidieť ako vytvoriť lepením z malých kúskov šibalského šarkana, pozorovať v školskom jazierku či sa na hladinu vynorí smelá rybka alebo ako si žijú rybičky v dvoch školských akváriách a ako sa o nich treba starať.  Dokonca predškoláci v sprievode kamarátov tretiakov a ich učiteliek spoznávali aj iné priestory, napríklad školské dielne, školskú jedáleň, zavítali do malej a veľkej telocvične, iným sa navyše podarilo nakuknúť aj k pani sekretárke, do kancelárie zástupkyne a priestorov zborovne. Na záver si deti vymenili darčeky. Predškoláci svojim kamarátom tretiakom vyrobili jesenný pozdrav alebo rozdávali cukríček a oni na oplátku si zo školy odniesli okrem množstva zážitkov jesenný list so sladkou maškrtou, ale aj dobrý pocit, že o chvíľu budú „veľkí“ školáci.

                Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší.

                                                                                          Mgr. A. Rišková, koordin. spolupr. ZŠ s MŠ
             

             

          • Odborný seminár ČÍTAČKA S PÍSAČKOU 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odborný seminár ČÍTAČKA S PÍSAČKOU 2023.

                 Hornozemlínska knižnica Vranov nad Topľou  realizovala už 15. ročník projektu Čítačka s písačkou, ktorý  z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

                 Dňa 19. októbra 2023 sa konal Odborný seminár spojený so slávnostným vyhodnotením regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Čítačka s písačkou. Hlavnou hodnotiteľkou literárnych prác bola spisovateľka Alžbeta Verešpejová, výtvarné práce posúdil ilustrátor Miroslav Regitko, ktorý neskôr realizoval tvorivú dielňu s talentovanými žiakmi a interpretáciu hodnotila Alžbeta Madejová.

                 Do tohto ročníka sa svojimi prácami zapojilo 227 žiakov, z toho bolo prijatých 69 literárnych a 158 výtvarných prác. Spolu sa zapojilo 12 škôl z vranovského regiónu (Cirkevná spojená škola, ZŠ Bernolákova, ZŠ Sídlisko II, ZŠ Lúčna, ZŠ Juh  , SŠI, ZŠ Kukučínova, ZŠ Májové námestie Prešov, ZŠ Čaklov,  ZŠ Hanušovce, ZŠ Lomnická, ZŠ Bystré).

                 ZŠ Hanušovce n/T  úspešne reprezentoval žiak Samuel Orečný z III. C, ktorý v literárnej tvorbe  v I. kategórii získal 3. miesto za prózu  (Ne)obyčajný deň. Za tento pekný úspech Samkovi Orečnému blahoželáme a prajeme mu úspechy v jeho ďalšej tvorbe.

                                                                                                                              Mgr. A. Rišková

          • Žiacka šachová liga Vranova

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žiacka šachová liga Vranova.

            V piatok 20. 10. 2023 sa v popoludňajších hodinách vo Vranove nad Topľou realizovalo prvé kolo žiackej šachovej ligy Vranova. V konkurencii 24 šachistov sa najlepšie umiestnil žiak 8. B triedy Simeon Dan Saraka, ktorý vyhral 6 zo 7 zápasov a získal konečné druhé miesto. Žiak 9. A triedy Lukáš Štofan obsadil piate miesto a žiak 8. B triedy Vladimír Hudák obsadil pekné šieste miesto. Všetkým našim šachistom gratulujeme a držíme im palce do ďalších kôl. 

            Mgr. František Šoganič

        • Najkrajšia fotografia Slovenskej prírody 2023-hlasujte!
          • Najkrajšia fotografia Slovenskej prírody 2023-hlasujte!

          •        V rámci projektu ,,200 ton z lesa von - a milovníkov Slovenskej prírody" sa začalo hlasovanie o "Najkrajšiu fotografiu Slovenskej prírody 2023"

                  Z prihlásených 121, organizátori vybrali finálových 30 fotiek a práve 3 FOTOGRAFIE NAŠICH ŽIAKOV sa uchádzajú o Váš hlas. Každá má niečo do seba a rozpráva inou rečou:

            - č. 15- Keď krása dnešného dňa zatieni dni minulé

            - č. 25- Mňam (skromné, ale chutné veno)

            - č. 28- Zaplavený lom pri Skrabskom

            Už prvý deň hlasovania sa rozpútala bitka lajkov, do ktorej Vás so širokým úsmevom pozývame. Hodnotiť môžete do budúceho utorka 24.10.2023. Ak máte chuť a záujem, dajte hlas formou lajku záberu, ktorý Vás osloví, nadchne a poteší. :-) a to na FB stránke 200 ton z lesa von. Ďakujeme.

            https://www.facebook.com/profile.php?id=100066542056733

          • Dušičková výzva: Viac lásky, menej plastu

          •  o pár týždňov sa dá Slovensko do pohybu. Ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme nosiť na cintoríny vence a zapaľovať kahance. Pripomenieme si tak ich pamiatku, s ktorou však prinášame na hroby každý rok aj čoraz viac budúceho plastového odpadu. Máme pre vás výzvu, ktorou prispejete k zelenším Dušičkám:

            • Nazbierajte prírodný materiál a vytvorte veniec, prípadne inú jesennú dekoráciu s použitím výlučne prírodných, biologicky rozložiteľných materiálov len s pomocou jutového špagátu, bez polystyrénového základu a bez taviacej pištole. Zvyšok nechávame na vašej tvorivosti a fantázii. Ako inšpirácia vám poslúži videonávod: https://fb.watch/fPAZg_MryZ/
            • Vytvorené dekorácie prinesú triedni učitelia do zborovne najneskôr v pondelok 23.októbra 2023 do 14:00 hod.

                            Všetky prinesené dekorácie budú zaradené do súťaže a odmenené cenami :)

             

            členovia kolégia Zelenej školy

        • 200 ton z lesa von
          • 200 ton z lesa von

          • Tretí ročník projektu "200 ton z lesa von" pomaly prechádza do záverečnej fázy. Všetkých našich žiakov preto povzbudzujeme do jesenných aktivít, počas ktorých, ako pevne veríme, sa ešte nejaká tá tona odpadu z lesa stratí. Do 15. októbra 2023 ešte môžete posielať fotografie do súťaže „Najkrajšia fotografia prírody 2023“  z vašich výletov do prírody. O aktivitách, ktoré môžeme robiť až do konca kalendárneho roka, napísali organizátori takto (https://www.facebook.com/search/top?q=200%20ton%20z%20lesa%20von):

            V projekte Príjemné s užitočným!

            Horúce septembrové dni využili žiaci a pedagógovia 2. stupňa ZŠ Hanušovce nad Topľou nielen na realizáciu účelového cvičenia, ale v snahe udržať našu planétu čistejšiu vyčistili aj prírodu v blízkosti svojej obce. V Slanských vrchoch preukázali trpezlivosť, vytrvalosť a v dobrej nálade s úsmevom na perách vyzbierali 45 kg odpadu aby pritom našli aj niekoľko druhov chutných húb, či obdivovali milé zvieratká. Za pekné spojenie príjemného s užitočným a čistenie s úsmevom posielame do Hanušoviec veľké poďakovanie a palec hore!