• Ekodivadielko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ekodivadielko.

            Pri príležitosti tohtoročného Dňa Zeme odohrali naši mladí herci v malej telocvični ZŠ pre žiakov zo ŠKD a pre deti z MŠ divadielko s ekologickou tematikou pod názvom Rybník na okraji lesa. Formou rovesníckeho vzdelávania sme im chceli priblížiť život vo vodnom ekosystéme. Divadelnú hru sme našli na internete. Zapáčila sa nám už pri prvom čítaní, keďže je vtipná a zároveň dokáže deťom jednoducho opísať vývin a život žabiek v ich prirodzenom prostredí. Najskôr sme poprosili o súhlas použiť scenár, naštudovať a odohrať hru jej autora, pána Andreja Opáleného, ktorý s radosťou súhlasil. Potom sme začali s učením sa a nácvikmi. Nakoniec sme si vytvorili kostýmy a kulisy, pričom niektoré sme si aj požičali z MŠ a ZUŠ, za čo im tiež ďakujeme. Veríme, že naše divadielko malých divákov pobavilo a poučilo a tak splnilo svoj cieľ.

          • Botanikiáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Botanikiáda.

            Dňa 24.5.2023 sa víťazi školského kola Samuel Beňo a Adela Vargová z V.A triedy zúčastnili regionálneho kola projektu Botanikiáda v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Tematicky bol tento ročník zameraný na dôležitosť vody v prírode. Botanikiády sa zúčastnili žiaci z viacerých základných škôl, ktorí boli rozdelení do skupín. V týchto skupinách pracovali pod vedením študentov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Preverili si vedomosti z botaniky, venovali sa rôznym praktickým aj teoretickým úlohám. Pre našu školu sme získali nové rastliny: šachor striedavolistý (Cyperus alternifolius) a liečivú bylinku ženšen päťlistý (Gynostemma pentophyllum), ktoré vysadíme v našom jazierku a bylinkovej špirále. Na záver sme mali možnosť prehliadnuť si Botanickú záhradu a pozrieť si výstavu motýľov exotických trópov, na ktorú sa Samko a Adelka veľmi tešili. Aj keď neboli medzi ocenenými žiakmi, motýle boli najlepšia odmena :) Mgr. Katarína Pavúková

          • Vydarený futbalový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vydarený futbalový deň .

            Dňa 19. mája sa na našej škole uskutočnil 2. ročník futbalového turnaja žiakov a žiačok prvého stupňa ZŠ. Turnaja sa zúčastnilo šesť družstiev základných škôl nášho okolia, Hermanovce, Vyšný Žipov, Zámutov, Giraltovce a dve domáce – McDonalds cup a Hanušovské nádeje. Všetci chlapci a dievčatá, ktorí sa usilovne pripravovali a trénovali vo futbalových krúžkoch od začiatku roka ukázali v zápasoch svoje umenie. Počas turnaja k nám zavítala partia starších pánov futbalistov pod vedením čerstvého päťdesiatnika pána Martina Hermanovského, rodáka z Hanušoviec nad Topľou, žijúceho v Bratislave. Došli k nám na návštevu autobusom FC Barcelona... Všetci žiaci, ale aj dospelí, si veľmi radi sadli na miesto, kde sedel majster sveta Lionel Messi a iní svetoví futbalisti - viac vo fotogalérii. Po skvelých výkonoch si budúci futbalisti a futbalistky prebrali zaslúženú odmenu. Pani riaditeľka školy RNDr. Natália Verčimáková a jej zástupkyne p. Ondovová a p. Mihalčínová odovzdali šťastným žiakom a žiačkam diplomy, poháre a medaily. Na 1. mieste sa umiestnila ZŠ Giraltovce, ďalej 2. miesto McDonalds cup Hanušovce, 3. miesto Vyšný Žipov 4. Hanušovské nádeje 5. Zámutov 6. Hermanovce. Záverečná tabuľka však dôležitá nebola, predsa v tejto mobilnej digitálnej dobe v piatok športovalo vyše 80 žiakov... Popoludní sa ku Dňu futbalu pripojili aj starší páni exhibičným zápasom domáci výber a výber pána Hermanovského. Nakoniec si zahrali aj žiaci a žiačky našej športovej 5.C triedy. Za účasť a propagáciu futbalu ďakuje všetkým zúčastneným Dňa futbalu učiteľ Mgr. Pavol Minár st.

          • Slávik Slovenska 2023 - okresné kolo

          •     Dňa 17.5.2023 sa vo Vranove nad Topľou konalo okresné kolo Slávik Slovenska 2023. Zúčastnilo sa na ňom 33 žiakov a žiačok zo základných a základných umeleckých škôl. 

               V II.kategórii našu školu reprezentovala Slávka Jurková zo IV.B. Kategória však bola veľmi silná a okrem našej šikovnej Slávky v nej bolo ešte veľa dobrých spevákov a speváčok. Výber bol skutočne veľmi náročný.

                V III. kategórii sa nám darilo viac. Najviac zaujala a pekné 2.miesto obsadila  Juliana Mária Janočková z IX.C. Srdečne blahoželáme.

                            Za hudobný doprovod na akordeóne ďakujeme pani učiteľke zo ZUŠ Hanušovce nad Topľou – Mgr. Lucii Gdovinovej, DiS.art.

                                                                                                                            Mgr. A. Ivaničová

          • Opätovné upozornenie na ZÁKAZ VJAZDU DO AREÁLU ŠKOLY!!!

          • Vážení rodičia, návštevníci areálu základnej školy...

            Prosíme všetkých návštevníkov areálu základnej školy (rodičov, starých rodičov,...) o rešpektovanie zákazu vjazdu do areálu základnej školy.

            Dopravná značka je hneď pri vstupe do areálu (od predajne Coop Jednota), kto by si ju nevšimol (zrejme je nevšímavých veľa, lebo áut prichádzajúcich do areálu školy hlavne ráno a popoludní je veľa), je na obrázku nižšie.

            Svojou (často!!!) bezohľadnou jazdou vnútri areálu školy, ohrozujete život svojich detí.

            PROSÍME VÁS O REŠPEKTOVANIE ZÁKAZU VJAZDU DO AREÁLU ŠKOLY!!!

          • Striebro pre naše futbalistky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Striebro pre naše futbalistky.

            Dňa 11.mája sa naše žiačky zúčastnili okresného kola v malom futbale v novej PKO aréne v meste Vranov nad Topľou. Kategória bola určená pre žiačky 5. až 7. ročníka. Naše futbalistky zdolali postupne súperky zo ZŠ Bystré, ZŠ Bernolákova Vranov n/T, ZŠ Sačurov a ZŠ Sečovská Polianka. Premožiteľky sa im stali iba šikovné futbalistky zo ZŠ Lúčna, ktoré ďalej postupujú do krajského kola. Za tímový výkon, bojovanie jednej za druhú, patrí našim dievčatám veľký obdiv a takisto vďaka za vzornú reprezentáciu školy. Reprezentovali nás piatačky Katka Gašparová a Nina Galíková, šiestačky Anička Sabová, Patrícia Sochová a Charlotte Orečná, a siedmačky Lilly Jana Porubská, Sandra Sabová, Kristína Pirko-Puľová, Ema Vachaľová a Vanesa Puľová. Gratulujeme!

            Mgr. Pavol Minár ml.

          • Dotazníkový prieskum - pitný režim žiakov

          • Na otázku: Koľko tekutín denne prijmeš? sme zozbierali pomerne vyrovnané odpovede. 29 % žiakov vypije denne 1,5 – 2 l tekutín, 26 % žiakov 1 – 1,5 l tekutín. 24 % z nás pije málo, iba 0,5 – 1 l, no 21 % aj viac ako 2 l.

            Potešiteľné je zistenie v druhej otázke: Aký druh tekutín preferuješ – najčastejšie piješ? Až 42 % žiakov uprednostňuje čistú vodu z vodovodu a 21 % nesladený čaj. Ďalších 15 % si rado dopraje ovocný džús a po 11 % žiakov uviedlo minerálku a sladený nápoj - malinovku.

            Trochu nás prekvapili výsledky v otázke:  Piješ aj nápoje určené pre dospelých? Iba 45 % žiakov uviedlo, že nie. 21 % sa priznalo k pivu, 17 % ku káve, 13 % k energetickým nápojom a 4 % k iným nevhodným nápojom.

            Pri otázke: Odkiaľ pochádza voda, ktorú piješ v škole? sme zistili, že 64 % z nás si nosí nápoj z domu, 15 % si ho kupuje v obchode a 8 % v školskom automate. Iba 13 % žiakov pije vodu napustenú priamo zo školského vodovodu.

            Otázka: Ako často / v akých intervaloch piješ? priniesla tieto odpovede: 5x denne 31 %, každé dve hodiny 23 %, aspoň 1x za hodinu 16 %,  aspoň 2x za hodinu 20 % a iné 10 %.

            Odborníci vyjadrujú názor, že deti musíme naučiť piť my dospelí. Mali by sme voliť vhodné tekutiny (vodu, nesladený čaj, riedené ovocné šťavy ...), čím menej sladkého aj v tekutinách.

            To aby dieťa dostatočne pilo, že preň dôležité s ohľadom na to, aký veľký výdaj energie počas vyučovacieho procesu má. Nedostatok tekutín môže spôsobiť bolesti hlavy a celkovú únavu. Deti potom môžu byť nesústredené, ľahko strácajú koncentráciu.

            https://www.rodinka.sk/predskolak/skolak/pitny-rezim-v-skolach-a-skolkach/

            Podľa odborníkov WHO by deti vo veku 9 až 13 rokov mali vypiť 2,1 až 2,4 litra tekutín denne. Pri vhodnom množstve tekutín hrá dôležitú úlohu viacero faktorov, ako napríklad hmotnosť, fyzická zaťaž, klíma alebo aktuálne ročné obdobie. Vo všeobecnosti však platí vzorec, že na kilogram hmotnosti by malo pripadať približne 50 ml vypitej tekutiny, najlepšie vody.

            Nadmerná konzumácia sladených nápojov pritom môže byť dôvodom rôznych zdravotných problémov, akými sú napríklad detská obezita, problémy so zubami a ústnou dutinou alebo riziko vzniku cukrovky.

            https://www.viemcozjem.sk/o-viem-co-zjem/co-je-nove/az-41-dospelej-populacie-na-slovensku-si-mysli-ze-liter-tekutin-denne-je-pre-dieta-dostatocne-mnozstvo-vyplynulo-to-z-prieskumu/

             

          • Modrý piatok

          • Dňa 12. mája sme odštartovali dlhodobú akciu modrých piatkov, dní bez balených nápojov. Na chodbe pred jedálňou nás čakal vodný bufet - nádoba s bylinkami ochutenou pitnou vodou, z ktorej nám staršie žiačky a žiaci ochotne načapovali do nami prinesených pohárov či fliaš.

            Zároveň sme mali možnosť zúčastniť sa dotazníkového prieskumu o našich návykoch ohľadom pitného režimu. Aj počas nastávajúcich piatkov chceme naďalej modrým oblečením upozorňovať na problém pitnej vody a nápojom prineseným vo vlastnej viacnásobne použiteľnej fľaši či termoske chrániť životné prostredie.

          • Ku dňu Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý sa celosvetovo oslavuje 22. apríla, uskutočnila naša škola viacero prospešných aktivít. Takto o nich píšu na svojej FB stránke organizátori projektu "200 ton z lesa von":

            "Milá správa nám prišla z Hanušoviec nad Topľou.

            ZŠ Hanušovce nad Topľou sa rozhodla byť aktívna a nápomocná pri ochrane a čistote životného prostredia, a tak si na Deň Zeme jej pedagógovia a 610 žiakov vyhrnulo rukávy, vzali vrecia a starostlivo vyzbierali 125 kg odpadkov.

            Blízke okolie školy sa snažili vyčisť žiaci I. stupňa. Studničky popri náučnom chodníku Herlica v obci Petrovce vyčistili starší žiaci. Ďalšie tri skupiny prispeli k čistote obcí: Remeniny, Pavlovce a Ďurďoš. Ďalšie skupiny žiakov a ich učitelia "operovali" v okolí kaštieľa, no a najstarší žiaci vyčistili dažďovú záhradu, pocitový chodník, bylinkovú záhradu vo vnútrobloku školy. Dôležitosť chrániť našu planétu si uvedomovali aj žiaci v elokovanom pracovisko ZŠ, ktorí napokon nazbierali najviac odpadu.

            Ďakujeme kolegom a žiakom z Hanušoviec za krásne pripravenú akciu a posielame palec hore a veľké Ďakujeme! "

          • Futbalisti 5. až 7. ročníka získali bronz

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Futbalisti 5. až 7. ročníka získali bronz.

            Dňa 10. mája 2023 sa konalo tak ako každý rok okresné kolo vo futbale pre žiakov 5. až 7. ročníka ZŠ. Turnaja sa zúčastnilo 14 škôl a po rozlosovaní sa nakoniec hralo v štyroch skupinách, dve skupiny po štyroch a dve skupiny po troch účastníkoch, pričom postupovali po dve družstvá. Chlapci z Hanušoviec si po výborných výkonoch postupne poradili zo ZŠ Bernolákova Vranov 5:0, nad ZŠ sídlisko Juh Vranov 7:2, so ZŠ Soľ 6:3. Potom sme v zápase o postup do finále remizovali so ZŠ Sačurov 2:2 , keď sme pozahadzovali vyložené šance a na pokutové kopy prehrali 1:3 . V boji o bronzové medaily siahli chlapci na dno svojich fyzických síl a zdolali rovesníkov z Čaklova 6:3 ! Únavu vystriedali výkriky radosti. Za predvedenú hru sme si 3. miesto určite zaslúžili. Na krajské kolo postúpili žiaci ZŠ Lúčna Vranov a tesne pred nami skončili chlapci zo Sačurova. Za slušnú a vzornú reprezentáciu školy a mesta chcem pochváliť týchto šikovných žiakov: piataka Martina Mihalčína, šiestakov Mateja Velčka a Vlada Čikalu, siedmakov Jakuba Čermáka, Imricha Horváta, Tomáša Knašinského, Erika Puľa, Maxa Verčimáka, Tomáša Kuru a nášho najlepšieho hráča Martina Kolesára. Tešíme sa na ďalšie športové aktivity.

            Mgr. Pavol Minár st.

          • Hýbe sa celá rodina

          • V sobotu 20.mája 2023 organizuje OZ SMEČ v spolupráci s MŠ a ZŠ akciu Hýbe sa celá rodina.

            Program akcie na letáku nižšie.

            Vstupné pre deti 1,50€ (vstupenky sa dajú zakúpiť v ZŠ u p.sekretárky Dvorskej).

            O 13.00 hod - divadielko pre deti, vstupné 1,- € (vstupenky na divadielko sa takisto dajú zakúpiť v ZŠ u p.sekretárky Dvorskej).

          • Štúrov Zvolen – okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štúrov Zvolen – okresné kolo.

            Dňa 3.5.2023 sa naši šikovní žiaci Laura Baranová z V.C a Ján Jurko z VIII.C zúčastnili okresného kola súťaže v rétorike – Štúrov Zvolen. Konkurencia žiakov a žiačok iných škôl v našom okrese bola v tejto súťaži silná. Víťazila bohatá slovná zásoba, bravúrnosť práce so slovom, mimikou a gestami, ale aj tvorivosť. Humor Janka Jurka a presvedčivosť Laury Baranovej si získali čestné uznanie poroty. Obom blahoželáme! Mgr. Jarmila Pantlikášová

          • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan v šk. roku 2022/23

          • Konečne tu máme  výsledky najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan, ktorá sa konala dňa 27.3.2023. Aj žiaci našej školy sa zúčastnili s počtom 43 z  1.-4. ročníka a s počtom 79 žiakov 5.-9. ročníka. Súťaž prebiehala papierovou formou pre žiakov 1.-4.roč. a žiaci 5.-9.ročníka riešili úlohy  formou online. Najúspešnejšími žiakmi našej školy boli  Peter Marián z 2.A triedy, ktorý sa umiestnil na krásnom 3. mieste. Dosiahol 94,4 % úspešnosť. V jeho kategórii súťažilo 13 021 súťažiacich.  Žiak Straka Leonard z 3. A triedy sa umiestnil na  4. mieste tiež  s  94,4 % úspešnosťou.  V jeho kategórií súťažilo 10 005 žiakov.

             

            Poďakovanie za uskutočnenie súťaže patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Hanušovce n/T a občianskemu združeniu Hanušáčik za poskytnuté finančné prostriedky.

                                                                                                                                              Mgr. M. Holingová

             

          • Deň hasičov 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň hasičov 2023.

            4. máj  -  Deň svätého Floriána

             

            Horí, horí, ...  - nie jeden z nás sa pri zvukoch tejto sirény strhne s myšlienkou,

                                                    kde a čo sa opäť nepríjemné udialo.

               Našťastie sú aj príjemné udalosti, akou bol  aj deň 4. 5.2023, keď po krátkom zaznení hasičskej sirény pri Malom kaštieli vykročil naším mestečkom Hanušovce nad Topľou  slávnostný sprievod  s účasťou predstaviteľov a zamestnancov mesta, FS Vargovčan, nášho vedenia školy, žiakov 1. a 2. ročníka so svojimi triednymi učiteľkami, byvalých hasičov a hasičov Hasičskej stanice mesta Hanušovce n/T smerom k soche sv. Floriána, pripomenúť si Deň svätého Floriána - patróna hasičov, ale aj všetkých remeselníkov.

               Po úvodnom ceremoniáli naši žiaci 1. a 2. ročníka  vystúpili  s krátkou dramatizáciou detskej hry Bim- bom, horí – horí mačkin dom, aby ňou pripomenuli a zároveň vyzdvihli neľahkú, záslužnú, životunebezpečnú prácu všetkých hasičov a takto im zdali hlbokú úctu.  

               Na záver  hasiči pozvali našich prvákov a druhákov na krátku prehliadku hasičskej stanice, kde si mohli prezrieť potrebné vybavenie pri hasení ohňa a pod dohľadom vyskúšať aj niečo

            z hasičskej techniky.

                       A ktohovie,.... možno  práve v tento deň skrsla v nejednom detskom srdiečku  iskrička

            s túžbou byť raz hasič.

             

             

                                                                                                  ,                                             Mgr. A. Rišková

          • Beseda o ochrane prírody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o ochrane prírody.

            Dňa 28.4.2023 sme mesiac lesov Apríl v školskom klube ukončili besedou s pani Ing. Martou Hrešovou, ktorá prišla priblížiť prácu ochranárov a porozprávať deťom o ochrane prírody. Pre deti mala pripravených niekoľko aktivít. Jednou z nich bolo rozoznávanie zvukov vtákov. Prichystané mala aj aktivity, kde úlohou detí bolo priraďovať stopy zvierat k obrázkom. Deti sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o chránených zvieratkách. Vedeli ste, že mláďa čierneho bociana sa vyliahne s bielym zobákom a mláďa bieleho bociana má pri vyliahnutí čierny zobák? Deti v školskom klube to už vedia.

                                                                               Mgr. Balogová