• Oznam pre rodičov v hmotej núdzi

          • Oznamujeme rodičom žiakov, ktorí sú v hmotej núdzi, že k dotácii na školské potreby je nutné priniesť potvrdenie o poberaní dávok v hmotnej núdzi, ktoré je potrebné priniesť do školy a to od 18.12. 2023 do 8.1.2024. Žiaci, ktorých rodičia toto potvrdenie neprinesú, nebudú zaradení do zoznamu k žiadosti o dotáciu na školské potreby. Prosíme o dodržanie termínu.

        • Zimné prikrmovanie vtáčikov
          • Zimné prikrmovanie vtáčikov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimné prikrmovanie vtáčikov.

            Dňa 8.12. 2023 žiaci z krúžkov Všetkovedko a krúžok voľnočasových aktivít privítali p. Martu Hrešovú z ochrany životného prostredia. Spoznávali rôzne druhy vtáctva. Okrem iného sa dozvedeli, že najrýchlejší vták dážďovník tmavý dokáže letieť až 112m/h. Vtáčiky nám celú jar a celé leto spríjemňovali pobyt v prírode svojim štebotaním a preto si v zimných mesiacoch zaslúžia našu pomoc. Vtáctvu môžeme pomôcť prežiť náročné zimné obdobie, kedy sa v prírode nachádza menej dostupnej potravy. Dozvedeli sa, že nevhodným prikrmovaním môžeme vtáčikom aj ublížiť. Nikdy nekŕmime solenými, praženými a údenými potravinami. Najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk. Pripravili im kŕmidlá zo šišiek, ktoré naplnili lojom zmiešaným so semienkami slnečnice, prosa, ľanu a maku. Hotové kŕmidlá zavesili na stromy a budú pozorovať ako zo semienok ubúda a naplní brušká našim spevavcom. Mgr. Holingová, Mgr. Molitorisová

        • Doplnené informácie - Poskytovanie dotácie na stravu.
          • Doplnené informácie - Poskytovanie dotácie na stravu.

          • Vedúca školskej jedálne upozorňuje záujemcov o poskytovanie dotácie na stravu na dieťa, že je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka), ktorú je potrebné doručiť vedúcej školskej jedálne  najneskôr do 13.12.2023

             

             Dôležité :  Noví záujemcovia o stravovanie  si musia uhradiť poplatok  / depozit za stravu v sume:

             20 € na číslo   účtu: 

              SK 10 0200 0000 0016 3648 7058,

            a  poplatok na zakúpenie čipu pre výdaj  stravy v sume:2 € na číslo účtu:

              SK 89 0200 0000 0016 6803  5953.

             Číp si  vyzdvihnú u vedúcej školskej jedálne.

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje žiakom, zamestnancom školy a cudzím stravníkom, že odhlasovať a prrihlasovať sa z obedov za mesiac December 2023 je možné len do 20.12.2023 do 14:00 hod..

          • Futbal na Mikuláša

          • Po príjemnom koncerte so superstáristom Martinom Krauszom nasledoval Mikulášsky turnaj v malom futbale. Rozspievaní a rozhýbaní žiaci si mali možnosť skrížiť svoje sily aj s tímom učiteľov. Turnaja sa zúčastnilo 22 žiakov a 6 učiteľov v nasledujúcich tímoch: FC Krivé Nôžky, Duki, Hmla a Los Galácticos. Nálada na turnaji bola veľmi priateľská, úsmevná a všetci sme radi, že sa turnaj zaobišiel bez zranení. Vyzývateľom sa však nepodarilo premôcť svojich učiteľov, a tak im neostáva nič iné ako po celý rok tvrdo makať, aby im to o rok na Mikuláša vrátili.

            Mgr. Pavol Minár

          • Žiacka šachová liga Vranova

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žiacka šachová liga Vranova.

            V Centre voľného času vo Vranove nad Topľou sa 24. 11. 2023 uskutočnilo 2. kolo Žiackej šachovej ligy Vranova. Šachového turnaja sa zúčastnilo 20 žiakov a žiačok zo šiestich škôl Vranovského okresu. Vo vyrovnanom turnaji všetci naši žiaci siahali na umiestnenie sa v prvej trojke. Najväčšiu trpezlivosť a bojovnosť tentoraz predviedol žiak 9.A triedy Lukáš Štofan, ktorý sa umiestnil na konečnom 3. mieste, Vladimír Hudák z 8.B na 4. mieste a súčasný majster Vranovského okresu v šachu Simeon Dan Saraka na peknom 5. mieste. Našim šachistom gratulujeme a prajeme veľa ďalších víťazstiev.

            Mgr. František Šoganič

        • Ryby, rybky, rybičky: Workshop
          • Ryby, rybky, rybičky: Workshop

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ryby, rybky, rybičky: Workshop.

            V utorok 22. novembra 2023 sme odštartovali prvý workshop v našej škole v rámci projektu: „Ryby, rybky, rybičky“, ktorý sa uskutočnil vďaka podpore Nadačného fondu Kaufland. Pozvaní žiaci mali možnosť ochutnať niečo z rybárskeho umenia v blízkosti dvoch akvárií. Pútavým rozprávaním svojho kamaráta Patrika Dzurkoša z 9.B triedy sa žiaci dozvedeli, čo potrebuje každý rybár k svojmu remeslu, aké sú jeho povinnosti a aj to, že rybárčiť sa nemôže všade a nie je to vôbec ľahká vec, ako sa na prvý pohľad zdá. Jeho zanietenosť a lásku k rybolovu obdivovali všetci žiaci. Čo s ulovenou rybkou nám názorne predviedol pán učiteľ Janko Molitoris, ktorý je tiež vášnivým rybárom. Jeho rozprávanie ako aj rybárske zručnosti sme všetci obdivovali. Dozvedeli sme sa ako správne rybu vyčistiť, ako ju pripraviť, aby lahodila našim chuťovým pohárikom a samozrejme aj o benefitoch rybacieho mäsa pre zdravie človeka. To sa už po chodbách našej školy šírila vôňa grilovanej rybky, ktorá prilákala aj ostatných. Počas grilovania žiaci spoznali a ochutnávali rôzne rybacie špeciality – pomazánky, nátierky, šaláty, údené ryby, krabie tyčinky atď. Zvedavosť detí nemala konca kraja. Grilovaná rybka bola chutnou bodkou za naším workshopom. Aj takýto neobyčajný deň mali možnosť zažiť žiaci našej základnej školy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o zrealizovanie krásneho edukačne bohatého dňa. Mgr. M. Muravská a Mgr. S. Kožlejová

          • Exkurzia: Hvezdáreň a planetárium a Krajské múzeum v Prešove

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia: Hvezdáreň a planetárium a Krajské múzeum v Prešove.

            V pondelok 4.12.2023 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove a zároveň navštívili aj Krajské múzeum. Obohatili tak svoje vedomosti z geografie a dejepisu. V planetáriu na umelej nočnej oblohe pozorovali hviezdy a vesmírne telesá našej slnečnej sústavy. V Krajskom múzeu si zasa doplnili vedomosti o histórii a mohli vidieť rôzne historické predmety a dobové oblečenie nášho regiónu.

            Mgr. Katarína Pavúková, Mgr. Henrieta Vlasatá

          • Oznam: Skrátené vyučovanie

          • Riaditeľstvo základnej školy oznamuje, že dňa 6.12.2023 bude skrátené vyučovanie, a to nasledovne:

            I.stupeň: 4 vyučovacie hodiny, II.stupeň: 5 vyučovacích hodín.

            Školský klub detí bude v riadnej prevádzke

             

          • Červené stužky sú symbolom boja proti AIDS

          • Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku, MŠVVaŠ SR a s podporou mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS. Je spomienkou na tých, ktorí už tejto chorobe podľahli. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Sedemnásty ročník kampane Červené stužky, prebiehal od 4. septembra 2023 a vyvrcholil 1. decembra 2023 – na Svetový deň boja proti AIDS. Do tejto kampane sa zapojila aj naša základná škola a v rámci kampane zorganizovala pre žiakov 7.-9. ročníka volejbalový turnaj, besedy, žiaci si pozreli film Anjeli a vypočuli odbornú prednášku. Prvého decembra sme kampaň ukončili živou červenou stužku. Všetkým, ktorí sa aktívne do kampane zapojili ďakujeme.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 24.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriach: 1A - žiaci 5., 6. a 7. ročníka a kategória 1B žiaci 8. a 9. ročníka. Spolu sa v obidvoch kategóriach  olympiády zúčastnilo 27 žiakov. Víťazkou v kategórii 1A sa stala  Eva Borovičkova žiačka VII.C a v kategórii 1B Ivan Gdovin žiak VIII.B. Víťazom blahoželáme a držíme palce na okresnom kole vo Vranove nad Topľou, ktoré sa uskutoční začiatkom januára.

          • Volejbalový turnaj pre Červené stužky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Volejbalový turnaj pre červené stužky.

            Dňa 24.11.2023 sa na našej základnej škole uskutočnil volejbalový turnaj pre kampaň Červené stužky. Turnaj bol určený žiakom 7. až 9. ročníkov. Do športového zápolenia sa zapojili tri zmiešané družstva. Víťazom turnaja a na prvom mieste sa umiestnilo družstvo SMEČ v zložení Sarah Balogová, Viktória Repjaková, Silvia Jurková, Beáta Drobná, Jakub Velčko, Adam Sabol, Ján Jurko, Anna Antónia Albu. Druhé miesto obsadilo družstvo KAPPA v zložení Matej Velčko, Imrich Horvát, Karin Vašková, Peter Molitoris, Ema Orečná, Karin Molitorisová, Lukáš Beňo, Karolína Vargová, Ján Andrijko, Noemi Horvátová. Tretie miesto patrilo družstvu MIKASA v zložení Štefánia Tomaščínová, Michaela Mikitová, Terézia Semanová, Vladimír Husivarga, Oľga Karchňaková, Tomáš Kura, Samuel Fiľo, Sabína Fiľová. Rozhodovanie v duchu športového hesla Fair Play zastrešoval  rozhodca turnaja pán Miroslav Német s asistentkou rozhodcu pani učiteľkou Annou Ivaničovou, ktorým za to úprimne ďakujeme. Celkovo sa turnaja zúčastnilo  32 súťažiacich a divákov. Turnajom sme chceli prispieť k zviditeľneniu kampane Červené stužky a upriamiť pozornosť našich žiakov na šport, ktorý je vždy dobrou alternatívou na vyplnenie voľného času.   

          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Spája jednotlivcov, školy, podniky a samosprávy, ktoré organizujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní odpadu. Každý rok sa zameriava na špecifickú tému, s cieľom predchádzať vzniku odpadu. Tohtoročnou témou sú obaly. 

            Európsky týždeň znižovania množstva odpadu prebieha od roku 2009, kedy sa konal prvýkrát. Odvtedy prebieha táto akcia každý rok. Zvyčajne sa koná v predposledný alebo posledný týždeň v novembri.

            Zapojte sa aj vy!

            • Nekupujte zbytočné obaly.
            • Noste si na nákupy svoje nákupné tašky a obaly, napr. textilné vrecká na chlieb, pečivo, zeleninu a ovocie a nakupujte do nich.
            • Neplytvajme potravinami.
            • Dôkladne trieďte všetky odpady, ktoré produkujete.
            • Desiatu si noste v opakovane použiteľnom obale alebo obedári, vodu v termoske alebo opakovane použiteľnej fľaši, namiesto používania jednorazových vreciek a jednorazových plastových fliaš.   

            Viac nápadov, ako predchádzať vzniku odpadu a viac informácií nájdete na https://www.nulaodpadu.sk/ 

            Budeme radi ak pri aktivitách na predchádzanie vzniku odpadov nezostanete len počas tohto týždňa, ale stanú sa každodennou súčasťou vášho života. Preto hneď zajtra si nezabudnite priniesť svoju vlastnú opakovane použiteľnú fľašu alebo pohár, do ktorého si môžete naplniť vodu alebo čaj z ponuky vodného baru. Každý, kto navštívi vodný bar, si môže overiť svoje vedomosti ohľadom likvidácie odpadu v krátkom kvíze.

            kolégium Zelenej školy

          • Až 8 medailí z majstrovstiev Slovenska žiakov a študentov

          • 24.11.2023 sa na pôde Technickej univerzity v Košiciach uskutočnili školské majstrovstvá Slovenska žiakov a študentov v pretláčaní pravou rukou pod názvom Silná ruka škôl 2023 - finále. Našu školu reprezentovali 16 žiaci a žiačky: Peter Horvát, Alex Verčimák, Ivan Suško, Angela Pankuchová, Sabine Jasmine Dreveňáková, Chartotte Orečná, Samuel Puľo , Žaneta Kočárová, Lilly Jana Porubská, Nikola Jurkaninová, Michaela Tkáčová, Adela Foľtová, Petronela Sabová, Ján Pankuch a René Višňanský, ktorí si účasť vybojovali výbornými výkonmi v predchádzajúcich kolách a zahanbiť sa nedali ani v celoslovenskom finále. René Višňanský a Peter Horvát v žiadnom z predchádzajúcich kôl nenašli premožiteľa a inak to nebolo ani v Košiciach. Neporazení sa dominantným spôsobom umiestnili na 1. mieste a stali sa tak majstrami Slovenska vo svojich kategóriách. Peter Horvát to dokázal v kategórii žiakov do 12 rokov a René v kategórii do 15 rokov nad 60 kg. Medailové pozície v kategórii žiakov do 12 rokov ovládli žiaci našej školy, keď sa na 2. mieste umiestnil Alex Verčimák a na 3. mieste skončil Ivan Šuško. V kategórii do 15 rokov nad 60 kg získal 2. miesto Ján Pankuch a pridal si tak ďalšiu medailu do svojej zbierky z celoslovenských majstrovstiev. Po stále sa zlepšujúcich výkonoch  obsadil 3. miesto v kategórii do 15 rokov do 60 kg Samuel Puľo. V kategórii žiačok do 15 rokov nad 50 kg si Žaneta Kočárová vybojovala vynikajúce 2. miesto a v kategórii do 15 rokov do 50 kg ukázala svoju silu Petronela Sabová, ktorá sa umiestnila tiež na 2. mieste. V hodnotení základných a stredných škôl sa naša škola umiestnila na 1. mieste. Všetkým menovaným žiakom a žiačkam ďakujeme za vynaložené úsilie a vzornú reprezentáciu školy. Medailistom blahoželáme k úspechom!

                     

            Mgr. Martin Štofan

            Finále chlapcov do 15 rokov nad 60 kg

          • Na škole máme najlepšieho šachistu vo Vranovskom okrese!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo v zrýchlenom šachu.

            Dňa 16. 11. 2023 sa v centre voľného času konali školské majstrovstvá okresu Vranov nad Topľou žiakov a žiačok základných škôl v zrýchlenom šachu. Našu školu na turnaji reprezentovala žiačka 9. A triedy Viktória Velčková, ktorá obhájila minuloročný bronz a umiestnila sa tak na konečnom treťom mieste. V kategórii žiakov sa stretlo proti sebe až 36 šachistov z celého okresu. Našu školu najlepšie reprezentoval žiak 8. B triedy Simeon Dan Saraka, ktorý bez straty jediného bodu dominoval vo svojej kategórii a právom si odniesol z turnaja víťazný pohár a medailu za prvé miesto. Pekné umiestnenia dosiahli aj naši ďalší reprezentanti a to Vladimír Hudák z 8. B – 6. miesto, Lukáš Štofan z 9. A – 8. miesto, Šimon Andrijko z 9. C triedy obsadil 11. miesto a na 12. mieste sa umiestnil so 4 víťazstvami Samuel Čollák. Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Mgr. František Šoganič

          • Rodičovské združenia...

          • Vážení rodičia...

            Vedenie Základnej školy v Hanušovciach nad Topľou vás pozýva na konzultácie s triednym učiteľom,  ktoré sa uskutočnia v pondelok 27.11.2023, v čase od 14.00 h - 16.00 h.

             Výbor rodičovského združenia sa uskutoční v zborovni základnej školy v pondelok 27.11.2023 o 16:00 hod.

            Tešíme sa na stretnutie s vami

        • Príbeh Biblie „Od tabuľky ku knihe“
          • Príbeh Biblie „Od tabuľky ku knihe“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príbeh Biblie „Od tabuľky ku knihe“.

            Jedinečná výstava, poukazujúca na to, ako Biblia – „Kniha kníh“ vznikla a vyvíjala sa až do súčasnej podoby, bola ponúknutá aj našim ôsmakom a siedmakom. Ide o súkromnú zbierku Vranovčana Michala Lapčáka, ktorú žiaci obdivovali v rámci vyučovania v piatok 10.11.2023 v Prešove. Expozícia, spojená s prednáškou samotného lektora, bola zoradená chronologicky od počiatkov písania po modernú knihu – Bibliu, s množstvom historických artefaktov, reprodukcií a originálov. To, čo hodiny dejepisu, literatúry, ale ani konfirmačná príprava na hodinách náboženstva nedokážu obsiahnuť, predostrela táto výstava. Mgr. Peterová, Mgr. Pantlikášová a Mgr. Székely