• A SME ZELENÍ
          • A SME ZELENÍ

          • Pred koncom školského roka nás potešila správa zaslaná z vedenia programu Zelená škola o tom, že sme úspešne prešli záverečným hodnotením našej dvojročnej práce v ekoprograme a získavame medzinárodný certifikát Zelená škola a vlajku siete Eco-Schools.

            Ocenenie nám bolo udelené za úspešnú realizáciu medzinárodnej metodiky „7 krokov“ participatívnym spôsobom a za rozvoj environmentálnej výchovy prepojenej s praktickými aktivitami školskej komunity. Spolu s certifikátom, ktorého platnosť je 24 mesiacov, máme právo uvádzať logo Zelená škola na všetkých školských dokumentoch, hlavičkových papieroch, na internetovej stránke školy a propagačných materiáloch školy.

            Toto ocenenie patrí všetkým zapojeným žiakom, rodičom, zamestnancom školy a ďalším spolupracovníkom z našej komunity. Blahoželáme.

          • Výsledky ankety

          • výsledky hlasovania v ankete o NAJ podobu eko-kódexu školy:

            1. miesto             6.c
            2. miesto             5.c
            3. miesto             6.a/7.c

            a výsledky hlasovania v ankete o NAJ eko-nástenku:

            1. miesto             9.b
            2. miesto             9.c
            3. miesto             6.c
          • Futbalový turnaj v Žipove ovládli mladí Hanušovčania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Futbalový turnaj v Žipove ovládli mladí Hanušovčania.

            Pre vrtochy počasia počas májových dní sa žiaci 5. až 7. ročníka dňa 26. júna stretli, aby si zmerali svoje sily na futbalovom turnaji o pohár riaditeľky základnej školy Vyšný Žipov. Na výborne upravenom prírodnom trávniku si chlapci schuti zahrali a ukázali svoje majstrovstvo – veľmi potešili a turnaj vyhrali! Výsledky a priebeh zápasov si pozrite v priloženej fotogalérii. Za veľmi dobrý výkon a vzornú reprezentáciu školy a mesta musím pochváliť týchto chlapcov: Čermák Jakub 7.A, Gašpar Marek 5.C, najlepší brankár turnaja Varga Matej zo 7.B, Knašinský Tomáš 7.C, Kolesár Martin 7.C, Mihalčin Martin 5.C, Puľo Erik 7.C, Kura Tomáš 7.C a Verčimák Maximilián zo 7.C triedy. Už sa tešíme na nový školský športový rok a naše ďalšie vystúpenia. 

            Mgr. Pavol Minár

        • Dopravné žiakov
          • Dopravné žiakov

          •  

             

                 Dopravné žiakov dochádzajúcich z obcí patriacich do školského obvodu ZŠ Hanušovce

                 za mesiace  4–6/2023 budeme  rodičom vyplácať od štvrtka 29.6. do piatku 7. júla 2023    

                 v čase od 9.00 hod. do 13.00 hod..      /ED/

          • Trinásta komnata – môj sen

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Trinásta komnata – môj sen.

            Pod takýmto názvom zorganizovali SŠI Masarykova Prešov a OZ Nezábudka Prešov výtvarnú súťaž, do ktorej sa zapojili a našu školu reprezentovali aj žiaci 5.A triedy - Marián Kura , Ondrej Horvát a Kristián Čikala. Do súťaže bolo zaslaných viac ako 150 výtvarných prác žiakov z Prešovského kraja. Všetky výtvarné práce si starostlivo prezrela a zhodnotila porota pozostávajúca z členov Krajskej galérie v Prešove. Téma tohtoročnej súťaže znela „ Tajomstvo spod vankúša“. Chlapci pomocou farieb na papier preniesli svoje sny, túžby a ich tajomstvá. Marián sníva o futbalovom svete, Ondrejovým snom je hudba a Kristián je fanúšikom štvorkolesových tátošov. Táto jeho záľuba v autách mu priniesla 3. miesto v kategórii žiakov II. stupňa variantu A. Kristián sa napokon zúčastnil výtvarnej vernisáže, kde si prevzal od poroty svoje ocenenie. Naším výtvarníkom prajeme, aby mali aj naďalej radosť z kreslenia a aby sa ich sny sa raz stali skutočnosťou. Pedagogická asistentka M. Verčimáková.

          • Noc v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole.

            V noci z 15. na 16. júna ožili priestory školy ZŠ Hanušovce nad Topľou. Štvrtáci prišli do školy s netradičnou výbavou - so spacím vakom a karimatkou. Program bol bohatý. Každý si našiel miesto na spanie v telocvični a vybalil si veci. Čas strávený s kamarátmi, bez mobilov, je tou najlepšou investíciou do vzťahov. Každý si odnáša nezabudnuteľné spomienky či zážitky, ktoré ostanú v našich mysliach navždy. Mgr. A. Ivaničová, Mgr. S. Kožlejová, Mgr. M. Semanová

          • Hvezdáreň a planetárium v Prešove

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hvezdáreň a planetárium v Prešove.

            Žiaci štvrtých ročníkov navštívili v utorok 20.06.2023 Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Mnohé vedomosti o vesmíre si pamätali z hodín prírodovedy a pohotovo odpovedali na kladené otázky. Zároveň sa dozvedeli viacero nových a ohurujúcich informácii. Pozorovať vesmírne telesá či hviezdnu oblohu za bieleho dňa bolo pre niektoré z nich neopakovateľným zážitkom. Mgr. Ivaničová, Mgr. Kožlejová, Mgr. Semanová

          • ZÁŽITKOVÉ VYUČOVANIE – VÝROBA SYRA

          • Matej Bel z Očovej alebo Matej Bel Funtík bol priekopník slovenského osvietenstva, slovenský polyhistor, encyklopedista, pedagóg, evanjelický kazateľ, jeden z najvýznamnejších európskych vedcov 18. storočia, zakladateľ modernej vlastivedy v Uhorsku.

            Ukážku z diela Zvolenská stolica, ktorú napísal Matej Bel, čítajú žiaci ôsmeho ročníka ako súčasť vedecko-populárnej literatúry. Text poskytuje čitateľovi skôr informácie ako estetický zážitok a autor v nej opisuje život a zvyky pastierov na salaši, výrobu syra a žinčice
            vo Zvolenskej stolici.

            Žiaci z 8. A si v rámci hodiny literatúry skúsili vyrobiť vlastný syr z čerstvého kravského mlieka. Okrem postupu a výroby syra sa žiaci dozvedeli viac informácií o mlieku a ochutnali rôzne druhy syrových výrobkov. Ponúkli sme im slovenskú klasiku Oštiepok a údené Pareničky, taliansku Mozzarellu, ale aj syr ochutený bazalkou a sušenými paradajkami. Samozrejme nechýbala ani ochutnávka nášho čerstvého a ručne pripraveného syra.

             

          • Rómska pieseň 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómska pieseň 2023.

            Dňa 20. júna sa uskutočnilo školské kolo súťaže Rómska pieseň, ktorej sa zúčastnilo 15 žiakov. Žiaci odprezentovali krásne clivé aj veselé rómske piesne. V prvej kategórii 1.-3. ročník zvíťazil žiak Tomáš Daňo z 1.D, druhé miesto si vyspieval Samuel Puľo z 1.C a na treťom mieste sa umiestnil žiak Michal Horvát z 2.C. Ťažšie rozhodovanie mala porota v druhej kategórií, kde žiaci predviedli kvalitné spevácke výkony. Prvé miesto si vyspievala dvojica Miroslav Puľo a Michal Horvát duetom „Mukhľav man“, druhé miesto obsadila žiačka Jessika Klimčová piesňou „Sako rači“ a na treťom mieste sa umiestnil Matúš Daňo. Všetci súťažiaci potešili pekným spevom, ktorý pohladil dušu, odzrkadľoval radosť zo života a vyčaril úsmev na tvári. Veríme, že sme povzbudili nadaných žiakov, ktorí budú svoj talent rozvíjať a presadia sa v budúcnosti ako umelci a mi hrdo povieme, že boli žiakmi našej školy.

          • Školská jedáleň - OZNAM

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje žiakom, zamestnancom školy a cudzím stravníkom, že odhlasovať sa zo stravy za mesiac jún 2023 je možné len do 27. 6. 2023 do 7:00 hod..

          • Po stopách našich osloboditeľov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách našich osloboditeľov.

            Dňa 14. júna sa uskutočnila exkurzia tretiakov do vojenského múzea, ktoré sídli vo Svidníku a k pamätníku na Dukle. Na našej škole máme zaužívané, že na pamätné miesta 2. svetovej vojny sa musíme vracať, aby sme mladej generácii pripomínali a ukazovali hrôzy, ktoré v zúrivosti a v nenávisti dokázal spraviť fašizmus hitlerovcov s ich chorým nápadom ovládnuť Európu a potom celý svet... Žiaci s úžasom vyvaľovali oči, keď im pán sprievodca v múzeu hovoril, že v 2. svetovej vojne zahynulo vyše 50 miliónov vojakov a v spoločných hroboch je na svidníckom pamätníku pochovaných v masových hroboch deväťtisíc vojakov – našich osloboditeľov. Nikdy nezabudneme: VEČNÁ SLÁVA NAŠIM OSLOBODITEĽOM !!!

            Mgr. Pavol Minár st.

          • SVET BÁJKY

          • Detské oddelenie Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou si dňa 5. 6. 2023 pre žiakov piateho a šiesteho ročníka pripravilo interaktívnu hodinu s názvom Svet bájky. Deti dostali možnosť ukázať, čo všetko už o bájkach vedia, zábavnou formou sa naučiť nové poznatky, prerozprávať všetkým dobre známe bájky Zajac a korytnačka a Lev a myš. Mladí herci z radov našich žiakov prerozprávané bájky zahrali a za svoj výkon si vyslúžili veľký potlesk. Úlohou žiakov bolo pracovať v skupinách, riešiť a dopĺňať úlohy, priraďovať ľudské vlastnosti  zvieratám, súťažiť a samozrejme vyhrať. V závere hodiny čakal deti kvíz, ktorý preveril ich pamäť. Po hodine si žiaci mohli prezrieť knižnicu, dostupné knihy, ale aj venovať svoj čas hrám, ktoré sú pre deti k dispozícii. Najviac žiakov zaujalo obrie Človeče, či záhradný domček.

          • Rómska pieseň

          • Základná škola v Hanušovciach nad Topľou pozýva žiakov školy  na súťaž v speve rómskych  piesní.

            Súťažiť môžu všetci žiaci, ktorí sa prihlásia do 12.6. 2023 u sociálnej pedagogičky.

            Romska_piesen.pdf

        • Hodnotiaca návšteva Zelenej školy
          • Hodnotiaca návšteva Zelenej školy

          • Hoci sa to nezdá, ubehli ďalšie dva roky, odkedy sa naša škola znovu zapojila do ekoprogramu Zelená škola, tentoraz s prioritnou témou Voda.

            V pondelok 5. júna o 13:00 privítame hodnotiacu návštevu, ktorá posúdi, či sa nám podarilo naplniť ciele nášho environmentálneho akčného plánu a zároveň úspešne prejsť metodikou siedmich krokov.

            Na základe výsledkov tejto návštevy sa na stretnutí Rady Zelenej školy rozhodne o udelení ocenenia, ktorým je medzinárodný certifikát a vlajka siete Eco-Schools.

          • Hlasujte za EKOKÓDEX!

          • Kolégium Zelenej školy spolu so širšou skupinou žiakov vytvorili vyznanie hodnôt a návod k ohľaduplnému správaniu sa k životnému prostrediu, tentoraz predovšetkým k vode, pre všetkých nás, ktorí navštevujeme školu:

             

            Šetríme vodou pri umývaní rúk a splachovaní WC.

            Zachytávame dažďovú vodu zo striech školy a používame ju na polievanie rastlín.

            Zadržiavame vodu v areáli školy v dažďovej záhrade, mŕtvom dreve a kompostovisku.

            Chránime vodu pred znečistením používaním ekologických čistiacich prostriedkov.

            Pomáhame čistiť potoky a lesné studničky.

            K šetreniu a ochrane vody inšpirujeme aj iných.

             

            Každá trieda dostala možnosť umelecky znázorniť tieto zásady podľa svojich predstáv a pripojiť ich k svojej ekonástenke na tému „voda“.  Všetky sú pekné a nápadité. Ktorá podoba ekokódexu a ktorá nástenka vás oslovila najviac? Hlasujte, prosím v ankete, ktorá vám bola zaslaná na váš účet Edupage!