• Futbalisti 5. až 7. ročníka získali bronz

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Futbalisti 5. až 7. ročníka získali bronz.

            Dňa 10. mája 2023 sa konalo tak ako každý rok okresné kolo vo futbale pre žiakov 5. až 7. ročníka ZŠ. Turnaja sa zúčastnilo 14 škôl a po rozlosovaní sa nakoniec hralo v štyroch skupinách, dve skupiny po štyroch a dve skupiny po troch účastníkoch, pričom postupovali po dve družstvá. Chlapci z Hanušoviec si po výborných výkonoch postupne poradili zo ZŠ Bernolákova Vranov 5:0, nad ZŠ sídlisko Juh Vranov 7:2, so ZŠ Soľ 6:3. Potom sme v zápase o postup do finále remizovali so ZŠ Sačurov 2:2 , keď sme pozahadzovali vyložené šance a na pokutové kopy prehrali 1:3 . V boji o bronzové medaily siahli chlapci na dno svojich fyzických síl a zdolali rovesníkov z Čaklova 6:3 ! Únavu vystriedali výkriky radosti. Za predvedenú hru sme si 3. miesto určite zaslúžili. Na krajské kolo postúpili žiaci ZŠ Lúčna Vranov a tesne pred nami skončili chlapci zo Sačurova. Za slušnú a vzornú reprezentáciu školy a mesta chcem pochváliť týchto šikovných žiakov: piataka Martina Mihalčína, šiestakov Mateja Velčka a Vlada Čikalu, siedmakov Jakuba Čermáka, Imricha Horváta, Tomáša Knašinského, Erika Puľa, Maxa Verčimáka, Tomáša Kuru a nášho najlepšieho hráča Martina Kolesára. Tešíme sa na ďalšie športové aktivity.

            Mgr. Pavol Minár st.

          • Hýbe sa celá rodina

          • V sobotu 20.mája 2023 organizuje OZ SMEČ v spolupráci s MŠ a ZŠ akciu Hýbe sa celá rodina.

            Program akcie na letáku nižšie.

            Vstupné pre deti 1,50€ (vstupenky sa dajú zakúpiť v ZŠ u p.sekretárky Dvorskej).

            O 13.00 hod - divadielko pre deti, vstupné 1,- € (vstupenky na divadielko sa takisto dajú zakúpiť v ZŠ u p.sekretárky Dvorskej).

          • Štúrov Zvolen – okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štúrov Zvolen – okresné kolo.

            Dňa 3.5.2023 sa naši šikovní žiaci Laura Baranová z V.C a Ján Jurko z VIII.C zúčastnili okresného kola súťaže v rétorike – Štúrov Zvolen. Konkurencia žiakov a žiačok iných škôl v našom okrese bola v tejto súťaži silná. Víťazila bohatá slovná zásoba, bravúrnosť práce so slovom, mimikou a gestami, ale aj tvorivosť. Humor Janka Jurka a presvedčivosť Laury Baranovej si získali čestné uznanie poroty. Obom blahoželáme! Mgr. Jarmila Pantlikášová

          • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan v šk. roku 2022/23

          • Konečne tu máme  výsledky najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan, ktorá sa konala dňa 27.3.2023. Aj žiaci našej školy sa zúčastnili s počtom 43 z  1.-4. ročníka a s počtom 79 žiakov 5.-9. ročníka. Súťaž prebiehala papierovou formou pre žiakov 1.-4.roč. a žiaci 5.-9.ročníka riešili úlohy  formou online. Najúspešnejšími žiakmi našej školy boli  Peter Marián z 2.A triedy, ktorý sa umiestnil na krásnom 3. mieste. Dosiahol 94,4 % úspešnosť. V jeho kategórii súťažilo 13 021 súťažiacich.  Žiak Straka Leonard z 3. A triedy sa umiestnil na  4. mieste tiež  s  94,4 % úspešnosťou.  V jeho kategórií súťažilo 10 005 žiakov.

             

            Poďakovanie za uskutočnenie súťaže patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Hanušovce n/T a občianskemu združeniu Hanušáčik za poskytnuté finančné prostriedky.

                                                                                                                                              Mgr. M. Holingová

             

          • Deň hasičov 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň hasičov 2023.

            4. máj  -  Deň svätého Floriána

             

            Horí, horí, ...  - nie jeden z nás sa pri zvukoch tejto sirény strhne s myšlienkou,

                                                    kde a čo sa opäť nepríjemné udialo.

               Našťastie sú aj príjemné udalosti, akou bol  aj deň 4. 5.2023, keď po krátkom zaznení hasičskej sirény pri Malom kaštieli vykročil naším mestečkom Hanušovce nad Topľou  slávnostný sprievod  s účasťou predstaviteľov a zamestnancov mesta, FS Vargovčan, nášho vedenia školy, žiakov 1. a 2. ročníka so svojimi triednymi učiteľkami, byvalých hasičov a hasičov Hasičskej stanice mesta Hanušovce n/T smerom k soche sv. Floriána, pripomenúť si Deň svätého Floriána - patróna hasičov, ale aj všetkých remeselníkov.

               Po úvodnom ceremoniáli naši žiaci 1. a 2. ročníka  vystúpili  s krátkou dramatizáciou detskej hry Bim- bom, horí – horí mačkin dom, aby ňou pripomenuli a zároveň vyzdvihli neľahkú, záslužnú, životunebezpečnú prácu všetkých hasičov a takto im zdali hlbokú úctu.  

               Na záver  hasiči pozvali našich prvákov a druhákov na krátku prehliadku hasičskej stanice, kde si mohli prezrieť potrebné vybavenie pri hasení ohňa a pod dohľadom vyskúšať aj niečo

            z hasičskej techniky.

                       A ktohovie,.... možno  práve v tento deň skrsla v nejednom detskom srdiečku  iskrička

            s túžbou byť raz hasič.

             

             

                                                                                                  ,                                             Mgr. A. Rišková

          • Beseda o ochrane prírody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o ochrane prírody.

            Dňa 28.4.2023 sme mesiac lesov Apríl v školskom klube ukončili besedou s pani Ing. Martou Hrešovou, ktorá prišla priblížiť prácu ochranárov a porozprávať deťom o ochrane prírody. Pre deti mala pripravených niekoľko aktivít. Jednou z nich bolo rozoznávanie zvukov vtákov. Prichystané mala aj aktivity, kde úlohou detí bolo priraďovať stopy zvierat k obrázkom. Deti sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o chránených zvieratkách. Vedeli ste, že mláďa čierneho bociana sa vyliahne s bielym zobákom a mláďa bieleho bociana má pri vyliahnutí čierny zobák? Deti v školskom klube to už vedia.

                                                                               Mgr. Balogová

          • SLÁVIK SLOVENSKA 2023

          •         V stredu 26.4.2023 sa na našej škole opäť spievalo a to na školskom kole celoštátnej speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. Zúčastnilo sa jej 22 žiakov (5 chlapcov, 17 dievčat) v troch kategóriách.

                C    V I. kategórii (1.-3.ročník) súťažilo 10 žiakov a na prvom mieste sa umiestnila Petra Hermanovská (2.C).

                     V II. kategórii (4.-6.ročník) súťažilo 8 žiakov a na prvom mieste sa umiestnila Slávka Jurková (4.B).

                 V III. Kategórii (7.-9.ročník) súťažili 2 žiačky - prvé miesto obsadila Juliana Mária Janočková (9.C).

            Všetkým srdečne gratulujeme.                                                                             

                                                                                                           (A.Ivaničová, A.Václavková)

          • Futbalové bronzové nádeje

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album McDonald´s Cup 2023.

            Dňa 24.4.2023 sme sa úspešne zúčastnili na okresnom kole žiakov a žiačok v minifutbale McDonalds Cup vo Vranove. Po roku usilovnej prípravy vo futbalovom krúžku pre 3. a 4. ročník základných škôl sme sa dočkali vystúpenia a konfrontácie mladých nádejných futbalistov a futbalistiek z celého okresu. Do súťaže sa prihlásilo 12 zmiešaných družstiev a v krásnej hale PKO vo Vranove sme si schuti zahrali. Na ihrisku hrali vždy 4 hráči a brankár pričom ani sekundu nesmela chýbať hráčka. Pravidlá sme všetci dodržali. Naši žiaci mali obhájiť minuloročné striebro. V základnej skupine sme zdolali Cirkevnú 6:2, Výšný Žipov 4:0 a Zámutov 14:2 a bolože to radosti z postupu medzi posledných troch najlepších... A prišla studená sprcha. Proti Sídlisku II prehra 4:9 a nakoniec s domácou ZŠ Lúčna 0:9! Chlapci a dievčatá zistili, že im ešte treba natrénovať veľa futbalovej techniky, obratnosti a disciplíny... Za slušnú reprezentáciu školy a mesta chcem pochváliť hráčky a hráčov: Petronela Bangová, Zuzana Blašková, Emanuel Horvát, Peter Jašelský, Branislav Lacko, Adam Mikita, Matúš Molitoris, Samuel Peter, Richard Puľo a Boris Tomko.           

                                                              Mgr. Pavol Minár

        • ORGOVÁN MIERU
          • ORGOVÁN MIERU

          • ,Do fotogalérie bol pridaný nový album ORGOVÁN MIERU.

            Vo štvrtok 27.04.2023 sa v priestoroch Malého kaštieľa konal 3. ročník besedy s názvom „Orgován mieru“. Hlavnou témou besedy bola druhá svetová vojna, práca partizánskych skupín a ťažký život obyčajných ľudí. V úvode nás privítala pani Ľubica Tomková, tajomníčka ZO SZPB a pani predsedníčka ZO SZPB Helena Lipčáková, ktoré ozrejmili žiakom vznik a činnosť partizánskej skupiny Čapajev v Slanských vrchoch. Besedy sa zúčastnili aj zástupca primátora mesta Jozef Varga a poslanec MsÚ Miloš Kmec. Počas besedy žiaci čítali príbehy ľudí, ktorí v čase vojny boli malými deťmi. Ich životné osudy boli nesmierne náročné a ťažké. Žiaci vnímali hĺbku témy a svoje emócie mali možnosť po každom príbehu nakresliť. Za svoju usilovnosť boli odmenení teplým čajom, sladkosťou a farebným perom. Všetkým organizátorom ďakujeme za pripomenutie čias, do ktorých by sme sa určite nechceli vrátiť. Kedysi veľký Dostojevskij položil otázku: Nájde sa pre svet, pre naše šťastie a dokonca pre večnú harmóniu nejaké ospravedlnenie, ak v jeho mene kvôli pevnosti základov bude preliata hoci jediná slzička nevinného dieťaťa? A sám si odpovedá: Táto slzička nestojí za žiaden pokrok, za žiadnu revolúciu. Za žiadnu vojnu. Vždy preváži. Len jediná slzička ... . Mgr. Martina Semanová, Mgr. Anna Ivaničová a Mgr. Slavomíra Kožlejová.

          • Biblická olympiáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda.

            Dňa 26.04.2023 sa v priestoroch gréckokatolíckeho kňazského seminára P.P. Gojdiča v Prešove konala biblická olympiáda, ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Z dekanatného - okresného kola, ktoré prebiehalo v ZŠ v Hanušovciach nad Topľou, postúpili traja žiaci do eparchiálneho-krajského kola v Prešove a zmerali si sily so šestnástimi družstvami. Súťaž otestovala žiakov v ich hlbokých vedomostiach zo sv.písma, schopnosti hrať scénku, byť pohotoví a aktívni. Svojím výkonom si získali pekné štvrté miesto. Súťažiacim srdečne blahoželáme!

        • ŠALIANSKY MAŤKO – CELOSLOVENSKÉ KOLO
          • ŠALIANSKY MAŤKO – CELOSLOVENSKÉ KOLO

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠALIANSKY MAŤKO – CELOSLOVENSKÉ KOLO.

            Dňa 21. apríla 2023 sa v Šali konal už 28. ročník celoslovenského kola súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Tento rok sme mali tú česť reprezentovať tam aj našu školu. Laura Baranová, žiačka V.C triedy, sa umiestnila na nádhernom 1. mieste v II. kategórii. Okrem toho získala aj špeciálnu Cenu prezidenta Ivana Gašparoviča. Laure srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach! Mgr. Kvetoslava Kolesárová

          • Štúrov Zvolen

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štúrov Zvolen.

            V mesiaci apríl sa uskutočnilo školské kolo súťaže v rétorike - Štúrov Zvolen. V príjemnej atmosfére všetci súťažiaci ukázali, že dokážu rozprávať pútavo, oduševnene a strhnúť poslucháčov. V 1. kategórii (4.-6.roč.) žiaci reprodukovali prečítaný text a v 2. kategórii (7.-9.roč.) predviedli rozprávanie a úvahu. Po náročnom rozhodovaní našu školu na okresnom kole vo Vranove bude reprezentovať Laura Baranová z V.C a Ján Jurko z VIII.C. Želáme im veľa úspechov ! Mgr. Makáňová Anna

          • Majstrovstvá Slovenska v pretláčaní rukou

          •  Výborné výsledky v školských súťažiach v pretláčaní rukou našich žiakov nezostali nepovšimnuté. Aj na základe nich sa niektorí rozhodli pridať do športového klubu AWK Prešov a dostali možnosť štartovať na majstrovstvách Slovenska v pretláčaní rukou, ktoré sa konali 15.4.2023 v Revúcej. Oliver Kľučár sa stal majstrom Slovenska do 55 kg ľavou rukou a následne pravou rukou. Nikola Jurkaninová získala 2. miesta v kategórii do 55 kg pravou aj ľavou rukou. Ján Pankuch sa umiestnil na 2. mieste v pretláčaní ľavou a na 3. mieste v pretláčaní pravou rukou v kategórii do 65 kg. Florián Demeter obsadil 2. miesto v kategórii do 65 kg pravou rukou. Uvedení žiaci boli nominovaní aj na majstrovstvá Európy do Moldavska, ktorých sa v prípade záujmu budú môcť zúčastniť. Blahoželáme.

            Niektorým z menovaných žiakov by pomohla aj finačná podpora od sponzorov na letenky a ubytovanie. Organizácie, firmy a jednotlivci, ktorí by chceli žiakom finančne prispieť, sa môžu obrátiť aj našu školu.

          • 3x3 streetbasketbal

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3x3 streetbasket.

            19.4.2023 sa prvýkrát konala okresná súťaž v 3x3 streetbasketbale, ktorá nahradila tradičný basketbal v športových súťažiach pre základné školy. Uvedený šport je od posledných olympijských hier v Tokiu aj olympijským športom. Na okresnom kole vo Vranove nad Topľou našu školu reprezentovali Adam Mihalčin, Patrik Molitoris, Michal Horvát a Boris Velebír. Chlapci sa prezentovali najkrajším basketbalom a porážali jedného súpera za druhým. Aj vo finále boli lepším družstvom, ale ich súper si húževnatou hrou vybojoval v posledných sekundách predĺženie, v ktorom mal viac šťastia. Chlapcom k 2. miestu gratulujeme!

            1.           ZŠ Lúčna, Vranov n/T

             2.          ZŠ Štúrova 341, Hanušovce n/T

             3.          ZŠ s MŠ Tovarné

             4.          ZŠ Sídlisko II 1336, Vranov n/T  

             5.          ZŠ Zámutov       

             6.          ZŠ Bernolákova 1061, Vranov n/T

             7.          ZŠ Juh 1054, Vranov n/T

             8.          ZŠ Holčíkovce

             9.          ZŠ Slovenská Kajňa

        • Oznam pre nových stravníkov
          • Oznam pre nových stravníkov

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje novým záujemcom o stravu, že nárok na dotáciu má žiak základnej školy v prípade, že sa zúčastnil vyučovacieho procesu a odobral obed v školskej jedálni.

            Za včas neodhlásený obed, sa platí za obed, preto je nevyhnutné zaplatiť depozit vo výške 10 € na číslo účtu SK10 0200 0000 0016 3648 7058.

            Do správy pre prijímateľa uveďte meno, priezvisko a triedu žiaka.

            Tým, ktorí sa už stravujú, sa depozit stiahne z preplatku.

          • 22. apríl patrí Dňu Zeme

          • Bolo to v roku 1970, keď vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

            Vyše polstoročia oslavujú obyvatelia našej planéty 22. apríl ako Deň Zeme. Do celosvetového úsilia chrániť poklady Zeme pre budúce generácie a ostatné tvory žijúce na planéte sa v súčasnosti každoročne zapája miliarda ľudí.

            V roku 2023 je mottom osláv „Investujte do našej planéty“, ktoré pripomína, že každý z nás je zodpovedný za záchranu ľudstva pred klimatickou krízou.

            Ekologicky motivovaný sviatok upozorňuje ľudí na vplyv znečistenia životného prostredia. Je to príležitosť upriamiť pozornosť detí/žiakov na našu planétu, prírodu a životné prostredie a ich ochranu.

            Pri tejto príležitosti sa aj žiaci našej školy zapoja do odstraňovania znečistenia okolia školy, mesta Hanušovce nad Topľou, ale aj priľahlých obcí - Ďurďoš, Pavlovce, Petrovce, Remeniny.

            Žiaci zo spomínaných obcí budú pod dozorom pedagogického dozoru upratovať svoju obec, a to nasledovne:

            Ďurďoš - zraz 9.00 h. pred OcÚ - p.Gumanová

            Pavlovce - zraz 8.30 h. pred MŠ (Coop Jednota) - p.Kočišová, Palpašová, Černická

            Remeniny - zraz 8.30 h. pred OcÚ - p.Molitoris

            Petrovce - zraz 8.15 h. pri "hajenke" - p.Kaľavská, Vašková, Šofranková.

            Žiaci, ktorí nemajú v daný deň záujem o obed: Z obeda je potrebné sa odhlásiť!!!