• Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dmytrij Šuško z triedy IX.C sa umiestnil na 3. mieste v okresnom kole olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo 18.1.2024 v Humennom. Gratulujeme k úspechu!

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko.

            Dňa 24. 1. 2024 sme si v školskej knižnici mohli vypočuť 11 napínavých slovenských povestí v podaní našich žiačok a žiakov 3. až 6. ročníka. V školskom kole súťaže Šaliansky Maťko sa na treťom mieste v 1. kategórii (2. – 3 . ročník) umiestnili dvaja žiaci: Timotej Socha a Ela Galíková z III.C a v 2. kategórii (4.- 5. ročník) to bola Barborka Muchová zo IV.A. Druhé miesto si v 3. kategórii (6. – 7. ročník) zaslúžila Viktória Kováčová zo VI.B. V 1. kategórii ako druhá uspela Petra Hermanovská z III.C a v 2. kategórii to bola Petronela Bangová z V.C. V okresnom kole nás budú reprezentovať recitátori Tamarka Galíková (1. kategória), Benjamín Kolesár (2. kategória) a Laura Baranová (3. kategória). Všetkým súťažiacim blahoželáme a tešíme sa z ich krásnych úspechov! Vrelá vďaka patrí aj ich vyučujúcim a rodičom, ktorí im fandili a do tejto súťaže ich aj pripravili. Mgr. Pantlikášová a Mgr. Molitorisová

          • Zdravý úsmev

          • Žiaci štvrtého ročníka sa v školskom roku 2023/2024 zúčastnili besedy s názvom Zdravý úsmev pod vedením dentálnej hygieničky. Beseda bola rozdelená na 3. stretnutia.

            Na prvom stretnutí sa žiaci rozprávali o ústnej hygiene, o tom ako má vyzerať zubná kefka a naučili sa ju správne používať. Cieľom druhého stretnutia bolo žiakov naučiť vnútornú a vonkajšiu stavbu zuba. Na treťom stretnutí sa žiaci venovali výžive, ako vplýva na vznik zubného kazu a hravou formou si precvičili  potraviny, ktoré škodia zubom a ktoré sú zuby šetriace. Žiakov čakajú ešte dve stretnutia, kde budú preberať vznik ochorenia ako je zápal ďasien a fluoridáciu zubov.

        • Práca Klubu mladý záchranár
          • Práca Klubu mladý záchranár

          • Prioritou každej školy je vychovať zo žiaka slušného a odborne zdatného človeka. Rodičia detí vo veľkej miere prispievajú k ich dosiahnutým výsledkom. Všetci si spoločne želáme, aby naše deti boli vzorné a úspešné. No šťastie nezávisí iba od týchto činiteľov. Ak absentuje zdravie, sny sa nám rýchlo rozplynú. Nebezpečné situácie stretávajú deti na ulici, doma i v škole. V snahe predísť zraneniam, naučiť sa správne poskytnúť prvú pomoc, už nie jeden piatok žiaci z Klubu mladý záchranár pracujú na zdokonaľovaní týchto zručností.

          • Foodbox

          • Dovoľte mi, aby som sa vám predstavil - som nový FOODBOX a nájdete ma pri vchode do jedálne.

            MOJÍM HLAVNÝM CIEĽOM JE PREDCHÁDZAŤ PLYTVANIU POTRAVÍN. Budem rád, ak do mňa vložíte potraviny, na ktoré práve nemáte chuť.

            PROSÍM, VKLADAJTE DO MŇA IBA POTRAVINY: NEPORUŠENÉ, NENADHRYZNUTÉ, ZATVORENÉ, ČISTÉ A ČERSTVÉ.

            Budem rád, ak si zoberiete len to, na čo máte chuť.  Do zjedenia!

             

        • Siedmaci v silnej konkurencii na 4. mieste
          • Siedmaci v silnej konkurencii na 4. mieste

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Siedmaci v silnej konkurencii na 4. mieste .

            Dňa 18. decembra 2023 sa žiaci našej ZŠ zúčastnili už 16. ročníka Memoriálu Dr. Juraja Mackulína, turnaja v minifutbale v Giraltovciach. Rodina PÁNA Miroslava Mackulína, mentálneho trénera, pôsobiaceho po celom Slovensku uskutočňuje turnaj každý rok na vynikajúcej úrovni a aj tento rok sa chlapci stretli s našimi prvoligovými hráčmi. Turnaja sa zúčastnil aj Martin Regáli, hráč Michaloviec, Ružomberka a zahral si aj v belgickej 1. lige v drese FC Kortrijk – spolu odohral vyše 220 ligových zápasov. A ako sme hrali? So ZŠ Lúčna sme prehrali 0:3, no na začiatku sme nepremenili vyložené šance. Nad ZŠ Kračúnovce vyhrali 3:1 a postúpili do boja o 3. miesto - a prehrali so Spojenou školou Giraltovce 1:4...Za našu školu hral tento výber: Gašpar Marek, Mihalčín Martin a Hermanovský Richard zo 6.C,Velčko Matej a Lacko Gabriel zo 7.C, Fiľo Boris, Bochnovič Filip, Kraviar Matej a Verčimák Alex zo 7.B. Šiestak Martin Mihalčín bol zaradený do All Stars tímu turnaja. Všetkých žiakov musím pochváliť za vzornú reprezentáciu školy a mesta. Viac vo fotogalérii a na https://www.youtube.com/watch?v=hFxLBYpXr6 Mgr. Pavol Minár st.

        • Napísali o nás ,,200 ton z lesa von"
          • Napísali o nás ,,200 ton z lesa von"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Napísali o nás ,,200 ton z lesa von".

            Na Fb stránke projektu: ,,200 ton z lesa von" sa objavila takáto krásna správa: Blahoželanie do Hanušoviec nad Topľou Pekný pozdrav a potešujúca správa nám prišla zo ZŠ Hanušovce nad Topľou, z ktorej pre vás vyberáme: "Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa projektu, ktorý nám umožnil prispieť vyzbieranými 191 kg odpadu ku krajšej planéte. Nielen žiaci, ale aj pedagógovia sa neustále učíme chrániť prírodu, pričom popri tomto projekte, sme po dvoch rokoch usilovnej práce boli odmenení na slávnostnej certifikácii Zelenej školy v Košiciach a naša škola bola zaradená do celosvetovej siete Eco-schools. Bola nám oficiálne udelená vlajka a certifikát za tému „voda“, ktorej sme sa v našej škole a okolí počas posledných dvoch rokoch intenzívne venovali. Všetkým, ktorí sa na takýchto projektoch podieľajú a záleží im na životnom prostredí, v ktorom žijeme, chceme poďakovať. Do nasledujúcich rokov, v ktorých budeme spolupracovať v oblasti „odpadu“ v rámci Zelenej školy, si želáme veľa síl a odhodlania." Blahoželáme vám Hanušovčania a sme na vás veľmi hrdí! ❤😊👍 https://www.facebook.com/search/top?q=200%20ton%20z%20lesa%20von

          • Dejepisná olympiáda – školské kolo

          • Dňa 5. 12. 2023 sa na našej škole realizovalo školské kolo dejepisnej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo 25 žiakov 6. až 9. ročníka. Na okresné kolo postupujú dvaja žiaci z každého ročníka, ktorí sa umiestnili na prvom a druhom mieste.

            6. ročník: 1. miesto – Laura Baranová

                               2. miesto – Nina Galíková

            7. ročník: 1. miesto – Karolína Vargová

                              2. miesto – Angela Pankuchová

            8. ročník: 1. miesto – Ivan Gdovin

                              2. miesto – Ema Baranová

            9. ročník: 1. miesto – Dorota Hrešová

                              2. miesto – Sabína Dzurková

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a prajeme veľa šťastia na okresnom kole, ktoré sa bude realizovať 5. 2. 2024 vo Vranove nad Topľou.

            Mgr. František Šoganič

        • Aj u nás bola Superstar!
          • Aj u nás bola Superstar!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aj u nás bola Superstar!.

            Dňa 18.12.2023, v pondelok, sa uskutočnila vianočná spevácka súťažná šou pod názvom Christmas Superstar. Bola zameraná na navodenie vianočnej atmosféry prostredníctvom vianočných kolied a piesní v angličtine. Deti z piateho a šiesteho ročníka sa mohli predviesť a zaspievať si ich počas 3. a 4. vyučovacej hodiny v malej telocvični pri vianočnom stromčeku. Ich výkon bol samozrejme hodnotený vrelým potleskom. Nakoniec, tak ako to v superstar býva, prebehlo hlasovanie a najlepší traja sólo speváci ako aj skupiny boli ocenení sladkými aj inými maličkosťami. Absolútnou víťazkou sa stala Rebeka Verčimáková z 5.A so svojou pesničkou „Joy to the world“, ktorú nám zahrala na husličkách a aj krásne zaspievala. Blahoželáme! Mgr. Straková

        • Vianočná nádielka
          • Vianočná nádielka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná nádielka.

            Hlavnou úlohou spolupráce ZŠ s MŠ je pripraviť budúcich prvákov na vstup do základnej školy a uľahčiť im adaptáciu a socializačný proces. V podmienkach našej školy spolupráca s MŠ prebieha na rôznych úrovniach. Jednou z nich je aj projekt Vianočná nádielka, vďaka ktorému žiaci 1. ročníkov tvoria a posielajú vianočný pozdrav predškolákom. A keďže najkrajšie darčeky sú tie vlastnoručne vyrobené, aj naši prváci vyrábali. Prostredníctvom koordinátorky spolupráce ZŠ s MŠ Mgr. Anny Riškovej sme do tried Lienok, Včielok a Sovičiek poslali vianočné pohľadnice a ďalšie výrobky. Veríme, že sme predškolákov potešili a spríjemnili im predvianočný čas. Mgr. M. Semanová, Mgr. S. Kožlejová, Mgr. A. Ivaničová

          • 45. ročník školského kola PYTAGORIÁDY P3, P4, P5, P6, P7, P8

          • V utorok 12.12.2023 sa na našej základnej škole konalo školské kolo 45. ročníka  Pytagoriády 3., 4. a 5. ročníka. Spoločne sa v školskej jedálni stretlo 31 žiakov 1. stupňa, z toho 20 tretiakov a 11 štvrtákov. O deň neskôr 13.12.2023 sa uskutočnilo aj školské kolo P6, P7, P8 pre žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho  ročníka.

            Najúspešnejší riešiteľ v kategórii P3:

            1. Adam Hudák  III. B  24 b (14 b + 10 b čas) s postupom do okresného kola.

            K úspešným riešiteľom v kategórii P3  patria žiaci:

            2. Tamara Galíková, III. C  –  22 b (13 b + 9 b)                               

            3. Ondrej Kraviar, III. B  –  22 b (13 b + 9 b)                             

            4. Ela Galíková, III. C  –  22 b (12 b + 10 b)                              

            5. Tamara Tomková, III. C  –  21 b (12 b + 9 b)                          

            6. Ela Balogová, III. A  –  21 b (11 b + 10 b)                   

            7. Petra Hermanovská, III. C  –  21 b (11 b + 10 b)              

            8. Michal Šugerek, III. B  –  20 b (12 b + 8 b)  

            9. Leonard Vojtko, III. A – 19 b (12 b + 7 b)

            10. Marián Peter, III. A – 19 b (12 b + 7 b)

            11. Stanislav Horvát, III. A – 19 b (11 b + 8 b)

            12. Timotej Socha, III. C – 18 b (11 b + 7 b)

            13. Samuel Orečný, III. C – 18 b (10 b + 8 b

            14. Dorotka Bochnovičová, III. B – 18 b (10 b + 8 b)

            15. Nadežda Pantlikášová, III. A – 17 b (10 b + 7 b)

            V kategórii P4 k úspešným riešiteľom  patria:

            1. Daniela Baranová IV. B 21 b (11 b + 10 b čas) –  s postupom do okresného kola.

            2.  Adam Mikita, IV. A   –   20 b (11 b +  9 b)

            3. Alexej Voľanský, IV. A  – 19 b (12 b +7 b)

            4. Sabína Lešková, IV. B  –  17 b (10 b + 7 b)

            5. Sabína Velebírová, IV. B  –  17 b (10 b + 7 b)

            6. Anna Demčáková, IV. B  – 15 b (10 b + 5 b)

            Úspešní riešitelia: – v kategórii P7: Jasmine Sabine Dreveňáková, VII. A, Leonard Peter, VII. A, Timotej Dančo, VII. C, Ivan Šuško, VII. C

                                               – v kategórii P8: Ivan Gdovin, VIII. B, Simeon Dan Saraka, VIII. B

            V kategórii P5 a P6 sa žiakom darilo v tomto v školskom kole o čosi menej a nezaznamenali sme žiadneho úspešného riešiteľa.

            Tí žiaci, ktorí vyriešili správne menej ako 10 úloh z 15-tich, sa zaradili do skupiny k neúspešným riešiteľom.

            O poradí žiakov pri rovnakom počte dosiahnutých bodov a rovnakom čase rozhodovalo už len to, komu sa skôr zapísal čas pri odovzdaní odpoveďového hárku s výsledkami úloh.

            Víťazom postupujúcim do okresného kola P3, P4, P7, P8 aj úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým súťažiacim, vrátane riešiteľov, čo sa im menej darilo, držíme palce pri dosiahnutí úspechov v iných ďalších súťažiach.                                                           

                                                                                                                             Mgr A. Rišková                    

          • OZNAM: Prevádzka telocvične počas vianočných sviatkov

          • Vedenie Základnej školy v Hanušovciach nad Topľou oznamuje návštevníkom a širokej verejnosti, že Telocvične v základnej škole budú v dňoch 24. - 26.12.2023 a 30.12. - 01.01.2024 pre verejnosť z technických príčin zatvorené.

            Mimo horeuvedených dní budú telocvične v bežnej prevádzke.

            Ďakujeme za pochopenie

          • Uhrádzanie poplatkov za ŠKD a ŠJ

          • Prosíme zákonných zástupcov žiakov, aby poplatky za ŠKD a ŠJ neuhrádzali v termíne 23.12.2023 - 1.1.2024. Poplatky bude možné uhrádzať od 2.1.2024 obvyklým spôsobom ako doteraz, nezabudnite do poznámky uvádzať meno, priezvisko žiaka a triedu, ktorú navštevuje.

            Zároveň upozorňujeme na zvýšenie poplatku za ŠKD od januára 2024 na 12,-€ mesačne na 1 dieťa.

            Za pochopenie ďakujeme

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy v Hanušovciach nad Topľou oznamuje zákonným zástupcom a žiakom, že dňa 22.12.2023 udeľuje žiakom základnej školy RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

        • Krabičky plné lásky
          • Krabičky plné lásky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krabičky plné lásky.

            Začiatkom decembra sa žiaci našej školy spolu s ich triednymi učiteľmi a pedagogickými asistentkami vybrali do ulíc, aby obdarovali seniorov v našom meste a okolitých dedinách. Krabičky plné lásky naplnili vecami nielen sladkými, slanými, mäkkými, voňavými ale aj teplými ponožkami, ktoré sme vyzbierali aj vďaka novembrovej ponožkovej výzve. Keďže mnohí zo seniorov nemajú príbuzných, naši žiaci boli jediným milým vianočným prekvapením. Vianočnými vinšami a koledami sa snažili spríjemniť ich chvíle samoty. Poďakovania našim žiakom sa objavili aj na stránke mesta: ,,Ďakujeme za milý Mikulášsky balíček pre seniorov od 1.B ZŠ Hanušovce, pani Ščepitová.“ ,, V mene môjho brata Milana, chcem sa poďakovať za balíček, ktorý včera dostal. Veľmi sa potešil, urobili ste mi veľkú radosť. Ďakuje ZŠ žiakom 2.b, aj pani učiteľke. Verím, že ste ho s takou láskou balili, s akou láskou ho prijal. Príjemné prežitie vianočných sviatkov všetkým Ľuďom dobrej vôle, pani Pasternáková. „ Všetkým žiakom, rodičom, pedagogickým zamestnancom, ktorí sa rozhodli naplniť krabičky a zahriať srdce seniorov, z LÁSKY ĎAKUJEME.

          • Dopravné žiakov

          • Oznamujeme rodičom žiakov z obcí patriacich do nášho školského obvodu, že dňa 20. a 21.12.2023 v čase od 9.00 hod. do 14.00 hod. sa bude vyplácať dopravné žiakov za mesiace 9.-12.2023.

        • „Ryby – rybky -  rybičky“  si žijú v dvoch akváriách v našej škole
          • „Ryby – rybky - rybičky“ si žijú v dvoch akváriách v našej škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „Ryby – rybky - rybičky“ si žijú v dvoch akváriách v našej škole.

            Základná škola v Hanušovciach nad Topľou neustále implementuje školský ekoprogram a inovované metódy do výchovno-vzdelávacieho procesu, pričom u žiakov rozvíja zážitkové učenie, poskytuje im priestor pre vlastné skúmanie, bádanie a riešenie rôznych environmentálnych problémov. Začiatkom šk. roka 2023/24 sa sen o rozšírení vodného ekosystému v budove školy stal skutočnosťou a vďaka podpore Nadačného fondu Kaufland sme mohli uskutočniť projekt s názvom: Ryby, rybky, rybičky. Žiaci spolu s učiteľmi, nepedagogickými zamestnancami školy a rodičmi vybudovali akvárium v okolí relaxačného kútika v priestoroch vstupnej chodby. Mečúne, živorodky, Black molly, pancierničky, tetry a slimáky sa stali našimi novými kamarátmi. V mesiaci september priniesla beseda s rodičom množstvo potrebných informácií a zaujímavostí o tom, ako často je potrebné čistiť akvárium, prikrmovať rybičky a aké rastliny môžeme pestovať v akváriu. Deti mali možnosť prakticky si vyskúšať jednotlivé úkony a aplikovať svoje vedomosti a zručnosti v praxi. O mesiac neskôr sa žiaci druhého stupňa zúčastnili besedy s milovníčkou a ochranárkou prírody zo Štátnej ochrany prírody SR pani Martou Hrešovou. Pútavé rozprávanie o obnove ekosystému, ochrane ohrozených druhov živočíchov, o spolunažívaní jednotlivých rýb, to všetko boli nosné témy našej besedy. Bystrému oku pani ochranárky neuniklo ďalšie nové, v poradí už druhé akvárium, ktoré sme mohli zrealizovať vďaka finančnému príspevku z Občianskeho združenia Hanušáčik. Deň otvorených dverí pre predškolákov z MŠ priniesol našim šikovným tretiakom možnosť zhostiť sa role sprievodcov a okrem priestorov školy ukázať budúcim prvákom školské jazierko a obidve akváriá. Čakanie na to, či sa na hladinu vynorí smelá rybka a žiarivé očká šťastných detí boli pre všetkých zúčastnených najväčšou odmenou. Nielen pozorovanie rýb v akváriu zlepšuje náladu, fyzické a mentálne zdravie našich žiakov, ale aj ochutnávka z rybárskeho umenia odštartovala zaujímavý workshop v našej škole pod názvom: Ryby ako zdroj vitamínov. Pútavým rozprávaním svojho spolužiaka z IX.B triedy Patrika Durkoša sa žiaci dozvedeli, čo potrebuje každý rybár k svojmu remeslu a aké sú jeho povinnosti. Jeho zanietenosť a lásku k rybolovu obdivovali všetci žiaci. Čo s ulovenou rybkou nám názorne predviedol pán učiteľ Mgr. Ján Molitoris, ako správne rybu vyčistiť, ako ju pripraviť, aby lahodila našim chuťovým pohárikom a samozrejme aj o benefitoch rybacieho mäsa pre zdravie človeka. To sa už po chodbách našej školy šírila vôňa grilovanej rybky, ktorá prilákala aj ostatných zamestnancov školy. Počas grilovania žiaci spoznali a ochutnávali rôzne rybacie špeciality – pomazánky, nátierky, šaláty, údené ryby, krabie tyčinky atď. Zvedavosť detí nemala konca kraja. Grilovaná rybka bola chutnou bodkou za naším workshopom. Zážitkové učenie a rozvíjanie prírodovednej gramotnosti u žiakov pokračuje neustále v rámci všetkých vyučovacích predmetov, mimoškolských aktivít a vzdelávacích krúžkov zameraných na ochranu životného prostredia. Žiaci spolu s vyučujúcimi vytvorili efektnú magnetickú nástenku v blízkosti akvárií, skrášlili paravány kresbami s vodným ekosystémom, neustále spolupracujú s ochranármi v rámci poradenských služieb potrebných pri údržbe rastlín a živočíchov v akváriu. Zisťovanie ph vody v akváriách, rozlišovanie zložiek živej a neživej prírody, pozorovanie stavby tela ulitníkov, rýb, plávajúcich a klesajúcich predmetov, vyvodzovanie predpokladov a záverov, to všetko prispieva k zážitkovému učeniu vďaka bádateľským aktivitám a šíreniu povedomia o ochrane klímy a podpore biodiverzity medzi rovesníkmi a ostatnou komunitou. Veľká vďaka patrí učiteľom : Mgr. Mariane Muravskej, Mgr. Slávke Kožlejovej a Mgr. Ondrejovi Sabovi, ktorí spolu so žiakmi udržujú neustále akváriá v úžasnom stave.

        • Zmysly zážitkovo v I.C
          • Zmysly zážitkovo v I.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zmysly zážitkovo v I.C.

            Poznávať zmysly človeka sa dá aj zážitkovo. Počas prvouky si to vyskúšali žiaci I.C triedy pri pečení medovníkov. V netradičnom prostredí školskej kuchynky, pri praktických činnostiach skúmali, kedy používajú hmat, ako pracuje náš zrak a sluch a v poslednej fáze nechýbala dôležitá skúška čuchu a chuti. Žiaci každú aktivitu robili s nesmiernou radosťou a s veľkým nasadením. Mgr. Martina Semanová, Mária Džamová