• Krajské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Celoštátna postupová súťaž a prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy, tvorby recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Súťaž je určená deťom, mládeži i dospelým a koná sa každoročne.

            Hlavným cieľom je rozvíjanie nadania a umelecko-odborný rast jednotlivcov a kolektívov prostredníctvom poznávania a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti umeleckého prednesu.

            Okrem toho kultivuje jazyk, reč, zmysel pre rytmus, pestuje vzťah k slovu ako kultúrnej a umeleckej hodnote.

            Táto súťaž prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov v oblasti umeleckého slova, vedie ich k samostatnej tvorivej činnosti, upevňuje ich záujem o sebavzdelávanie a navyše prispieva k efektívnemu využívaniu voľného času.

            Medzi nadané a talentované recitátorky nepochybne patrí aj Ema Balogová z V.A, ktorú posunulo 1. miesto v okresnom kole v recitácii poetického textu Zvončekový mužíček od Daniely Hivešovej Šilanovej do krajského kola. To sa uskutočnilo 27.4. 2022 v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Na Malej scéne sa predviedli chlapci i dievčatá, skúsení recitátori i recitátorky, ktorí svoje recitátorské umenie cibrili mnoho hodín a dní pod vedením svojich učiteľov.

            Kto si myslí, že povedať básničku naspamäť a recitovať je jedno a to isté a jednoduché, tak sa veľmi mýli!

            Medzi kritériá hodnotenia patrí napr. dramaturgická príprava predlohy, vhodnosť výberu textu podľa veku a typu recitátora a myšlienková a umelecká náročnosť predlohy. Členovia poroty si všímajú aj originalitu a objavnosť predlohy či správne pochopenie obsahu a zmyslu textu. Nesmú zabudnúť na schopnosť vnútorného videnia a cítenia recitátora i  vytvorenia vzťahu, názoru a postoja k textu. Všímajú si hlasovú a rečovú techniku recitátora. Originalita a kultivovanosť rečového prejavu a vystupovania je ďalším bodom záujmu poroty. Dôležitá je aj tvorivá práca s recitátorskými výrazovými prostriedkami a  funkčnosť použitia slovných a mimoslovných prostriedkov. A v neposlednom rade je recitácia umocnená pôsobením recitátora ako osobnosti, jeho originálnosťou, presvedčivosťou a výkonom.

            Ak si stále myslíš, že ,,je to malina“, opýtaj sa Emy, koľko času venovala príprave a čo ju to stálo! Lebo Ema je dôkazom, že recitácia je krása a zároveň drina vyšperkovaná ocenením. Nikto ju nepochválil za to,  že presedela hodiny za počítačom na sociálnych sieťach či hraním hier. Ale Ema  spomedzi 12 konkurentov získala od porotkýň čestné uznanie za citlivý výber textu, ,,čistú výslovnosť“ a jej talent.

            Umelecké slovo vďaka súťaži Hviezdoslavov Kubín je ešte stále živé. Má svojich ,,fanúšikov“  aj medzi deťmi a mládežou. Preto skús namiesto mobilu zobrať do ruky knihu a a svoj voľný čas tráviť formovaním svojho umeleckého vkusu!

            Ema, gratulujeme a tešíme sa, ako sa popasuješ s odkazom P.O. Hviezdoslava v ďalšom školskom roku!

             

            Mgr. Adela Čebrová

             

             

          • Riaditeľské voľno - 18.máj 2022

          • Riaditeľka Základnej školy udeľuje žiakom 6. - 9.ročníka bežných tried dňa 18.mája 2022 riaditeľské voľno z dôvodu Testovania 5.

            Pre žiakov I.stupňa a žiakov špeciálnych tried elokovaného pracoviska prebieha riadna výučba.

            Žiaci 6. - 9.ročníka sú v tento deň z obeda automaticky vyhlásení.

            Žiaci 5.ročníka, ktorí v deň testovania nemajú záujem o obed, sú povinní z obeda sa vyhlásiť sami.

          • Mladší žiaci s pohárom

          • Vážení priatelia,

            dňa 5. mája 2022 sa uskutočnilo okresné kolo už 23. ročníka populárneho turnaja McDonalds cup v minifutbale žiakov a žiačok 1. stupňa základných škôl. Podľa pravidiel súťaže sa hrá na ihrisku 40 x 20 m, vždy 4 + 1, pričom musí byť z družstva na ihrisku vždy jedno dievča. Na futbalovom ihrisku MFK  Vranov bolo po dlhej pandemickej dobe cítiť príjemnú futbalovú atmosféru! Našim chlapcom a dievčatám sa podarilo vybojovať krásne 2. miesto. V skupine sme vyhrali so  Zámutovom 5:3, s Čaklovom 4:2, a v skupine o 1. miesto so Sídliskom II 5:2 a nakoniec proti ZŠ Lúčna sme prehrali  1:5. Družstvo ZŠ Hanušovce prišla povzbudiť aj naša bývalá žiačka Melánia Glodová - reprezentantka Slovenska žiačok U15- teda žiačok do 15 rokov, ktorá v nedávnom medzištátnom zápase Slovensko – Maďarsko 8:0 vsietila 2 góly!!! Bodaj by mala Hanušovčanka Melánia svojich nasledovníkov z týchto žiakov a žiačok, ktorí našu školu a mesto vzorne a slušne reprezentovali: Filip Čebra, Elissa Čebrová, Marek Gašpar, Katarína  Gašparová, Richard  Hermanovský, Kristián Jabčanka , Martin Mihalčín, Richard Puľo, Patrik Rusín a Samuel Szép.  Všetkým žiakom držíme palce aj v ďalších súťažiach a k úspechu gratulujeme !

            Mgr. Pavol Minár           

          • Vesmír očami detí 2022

          • V mesiaci apríl sa konala výtvarná súťaž v okresnom kole pod názvom ,,Vesmír očami detí 2022". Z celkového počtu 63 prác boli porotou vybrané práce našich dvoch žiačok, pričom postupujú do celoslovenského kola v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove. Žiačke V.B triedy Kataríne Anderkovej (10 r.) a žiačke zo VII.C Zoji Václavkovej (13 r.) držíme palce.

          • Memoriál brigádneho generála Ľ.Kukorelliho

          • Memoriálu sa môžu zúčastniť len registrovaní súťažiaci.

            Registrácia bude prebiehať v piatok ráno v čase  9.00 hod vo vestibule základnej školy.

            BEZ REGISTRÁCIE NEBUDE MOŽNÉ ZÚČASTNIŤ SA MEMORIÁLU !!!

          • Slávik Slovenska 2022

          • Dňa 28.4.2022 sa vo Vranove nad Topľou uskutočnil jubilejný 30. ročník súťaže Slávik Slovenska 2022. Po dvojročnej prestávke sa súťaže zúčastnila aj žiačka našej školy Slávka Jurková z 3.C triedy. Tá uspela a na súťaži obsadila pekné 3.miesto. Slávke gratulujeme a dúfame, že na budúci rok budeme mať súťažiacich viac. Určite zabojujeme zas. Veľké poďakovanie patrí tiež hudobnému doprovodu zo ZUŠ Hanušovce, pani učiteľke Lucii Gdovinovej.

            Mgr. Anna Ivaničová

          • Súťaž

          • Prvé dva pracovné listy sú pre žiakov 1. stupňa, ďalšie dva pre žiakov 2. stupňa

          • Matematický klokan

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematický klokan.

            V apríli sa 41 žiakov 1. až 4. ročníka a 62 žiakov 5. až 9. ročníka zúčastnilo medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Vyskúšali si svoje vedomosti v matematike. Ako to dopadlo? Počkáme si ešte na výsledky.

          • Vyhodnotenie súťaže Modernejšia škola

          • V mesiaci marec sa uskutočnila súťaž s názvom  ,,MODERNEJŠIA ŠKOLA“,   kedy žiaci našej školy mali možnosť prejaviť svoje schopnosti v audiovizuálnom priestore – natočiť video, urobiť animáciu alebo prezentáciu všetkého, čo sme vďaka finančným dotáciám z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky;  ZŠ Hanušovce n/T; Výboru rodičovského združenia pri ZŠ Hanušovce n/T  zrealizovali. Súťaž bola finančne sponzorovaná Občianskym združením Hanušáčik.

            Na 1. mieste sa umiestnila Fiľová Sabína zo VI.C triedy, 2. miesto obsadila Molitorisová Karin zo VI.C triedy a 3. miesto získala Václavková Zoja zo VII.C triedy. Výhercom srdečne blahoželáme!

          • Testovanie 5 2022

          • Testovanie 5 sa v školskom roku 2021/2022 uskutoční 18. mája 2022 (streda).

            Informovanie rodičov a žiakov: Testovanie T5 – 2022

            • Dňa 18.5.2022 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5.ročníka T5-2022. Piataci budú testovaní z učiva matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Test z matematiky píšu v čase: 8.20 – 9.20 h (60 minút), test zo slovenského jazyka a literatúry v čase: 10.05 – 11.05 hod. (60 minút).

              Žiaci so zdravotným znevýhodnením píšu test z matematiky v čase: 8.20 – 9.35 h (75 minút) a zo slovenského jazyka a literatúry v čase: 10.20 – 11.35 h (75 minút).

            • Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro. 

            • Nepovolené pomôcky: rysovacie pomôcky, kalkulačka, zošity, učebnice a iná literatúra, mobilné telefóny ani iné technické zariadenia.

              Žiaci musia byť v škole 15 minút pred začiatkom administrácie testovania – teda o 7.45 hod! 

              Základné informácie k testovaniu a Špecifikácie testov T5-2022 sú zverejnené na webovom sídle www.nucem.sk v časti MERANIA/Testovanie 5.